April 26, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Όταν σμίγουν οι πατρίδες!

Όταν σμίγουν οι πατρίδες!

0

Μια νύχτα μαγική ζήσαμε χθες όσοι τυχεροί επιβιβασθήκαμε στο Eirinikos Glassbottom για να λάβουμε μέρος «στη γιορτή των πατρίδων του χθες».Σμίξαμε μετά από τόσο πολύ καιρό Έλληνες και Κύπριοι, σε ένα θαλάσσιο ταξίδι στην ιστορία. Γυρίσαμε 47 χρόνια πίσω, σε μια νοερή περιήγηση στην ελεύθερη τότε Αμμόχωστο και είδαμε τη Χαρούλα – με καταγωγή από τη διχοτομημένη πόλη – να ζυμώνει και να τυλίγει στη μεταξένια ζύμη της την τσίπα από το κατσικίσιο γάλα της Άνοιξης. Το αποτέλεσμα; Μια εξαιρετικής νοστιμιάς γλυκιά πίτα, η ονομαστή τσιπόπιτα, η οποία αποτελούσε και αποτελεί τη γαστρονομική μπράντα της Αμμοχώστου. Οι Κύπριοι τιμούν την κληρονομιά αυτή. Παρουσιάζουν την πίτα – εύρημα σε κάθε ευκαιρία και μας θυμίζουν ότι η ρίζα του ελληνισμού παραμένει βαθιά.

Στον άλλο πάγκο ένα άλλο καραβάνι γυναικών. Από τον Πολύγυρο. Γυναίκες – μέλη του Συλλόγου Γυναικών της πρωτεύουσας ζυμώνουν «κλίκια» και προωθούν τη δική τους γαστρονομική ιστορία: αυτήν που σχετίζεται με την απλότητα και τη ζεστή φιλοξενία.

Στο μεταξύ τo Eirinikos πλέει στον Αθωνικό Κόλπο.
Φτάνει στην Αμμουλιανή. Οι ντόπιοι μας περιμένουν. Μας υποδέχονται στο νησί τους προσφέροντάς μας «χίλια καλούδια». Ο χρόνος γυρίζει 100 χρόνια πίσω, στη Μικρασία. Στην Προικόνησο. Εκεί που οι αρχοντονοικοκυράδες έστρωσαν τραπέζι σε κάθε γιορτή και κέρναγαν γλυκά και δώρα σε κάθε επισκέπτη. Απλόχερα. Δοτικά. Φιλόξενα. Παθιασμένα.

Δυο κόσμοι της ελλαδικής προσφυγιάς σμίγουν. Έλληνες και Κύπριοι ξεσπούν σε γέλια και κλάματα ο καθένας μέσα από το δικό του ιστορικό γαστρονομικό αφήγημα.
Η εβδομάδα της «κουζίνας των αλησμόνητων πατρίδων» μόλις ξεκίνησε.

Κάπου στο γυρισμό το Eirinikos σταματά. Δύτες ποντίζουν φιάλες οίνου του Κτήματος Agrovision με την ετικέτα «Αμμουλιανή», δημιουργώντας την πρώτη υποβρύχια κάβα στον τόπο μας. Είναι το οινικό «αφιέρωμα» της εν λόγω επιχείρησης στο νησί. Είναι η τιμή στην τεράστια παράδοση που μεταφέρθηκε από τη μικρασιάτικη γη μαζί με τον Επιτάφιο, τα Άμφια, την Κολυμβήθρα, τα μηδαμινά υπάρχοντα και το λιγοστό χώμα από την πατρίδα των Ιώνων.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.