Συνταγές

Από τις νοικοκυρές – μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουλιανής

Εκτέλεση

Η γαστρονομική αυτή λιχουδιά είναι μοναδική στην Ελλάδα και έχει έρθει από την Προικόνησο της Μικρασίας μαζί με τα ιερά κειμήλια των προσφύγων και τα ελάχιστα υπάρχοντα, που πήραν τη θέση των πλούσιων αγαθών.

Οι νοικοκυραίοι που τη μετέφεραν έφτασαν το 1922 στην Αμμουλιανή, το μικρό αλλά πανέμορφο αμμουδερό νησί απέναντι ακριβώς από τον Άθωνα και το Άγιον Όρος, τη διαιωνίζουν ευλαβικά και τη διδάσκουν σε εγγονές και κόρες, προκειμένου να τιμήσουν την παράδοσή τους, την πατρίδα τους, τις καταβολές τους, τις ρίζες τους.

Πώς ονομάζεται;

Αμυγδαλωτά Λουλούδια Μικρασίας και φτιάχνονται από ζάχαρη, τριμμένη αμυγδαλόψιχα και τεράστια υπομονή.

Πώς;

Έχοντας αναμείξει τα δύο υλικά οι νοικοκυρές σχηματίζουν μία ζυμαρένια μπάλα. Από αυτήν την μπάλα κόβουν μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουν σχηματίζοντας φυλλαράκια, λουλουδάκια, μίσχους, μπουμπούκια, δηλ. καθετί που αποτελεί μέρος ενός λουλουδιού ή ενός μπουκέτου λουλουδιών.

Το αποτέλεσμα; Το βλέπετε στη φωτογραφία. Εντυπωσιακά μπισκοτο-λούλουδα, τα οποία ψήνονται μόλις 10’ και:

  • ή τρώγονται αμέσως,
  • ή τυλίγονται σε σελοφάν και διατηρούνται για πολύ – πολύ καιρό.

Τα αμυγδαλωτά είναι νηστίσιμα, μπορείτε δηλ. να τα απολαύσετε ολόκληρη τη Σαρακοστή, είναι δε πολύ υγιεινά, αφού δεν περιέχουν βούτυρο, λάδι, αυγά ή άλλα λιπαρά.

Στη Μικρασία αποτελούσαν το πατροπαράδοτο κέρασμα των ονομαστικών ή άλλων εορτών, προσφέρονταν σε γάμους και βαφτίσεις και συνόδευαν κάθε γεύμα, κάθε χαρά. Στην Αμμουλιανή συμβαίνει το ίδιο, με τη διαφορά ότι προσφέρονται και ως μπομπονιέρες σε όλες αυτές τις τελετές.

Η γεύση τους είναι ασύγκριτη, το δε σχήμα τους χαρακτηρίζεται επιεικώς ως κομψοτέχνημα! Αν πέσει ποτέ στα χέρια σας και είστε γυναίκα θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό να το δοκιμάσετε ως καρφίτσα στο πέτο σας!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.