H χώρα της δημοκρατίας, της φιλοξενίας και της χαράς. Η χώρα μας.

0

Ημέρα του Οίνου σήμερα για την περιήγησή μας!

Ξεκινούμε από το Άλσος του Αριστοτέλη, συνδέοντας τις αριστοτελικές διαδρομές και τα συμπόσια της αρχαιότητας με τη σύγχρονη οινική δραστηριότητα. Ανακαλύπτουμε «Τα Φυσικά» του Αριστοτέλη.

Συνεχίζοντας, καταλήγουμε στην Αρναία και κατευθυνόμαστε στο Κτήμα Claudia Papayianni. Ο οικισμός στη θέα μας. Ηλιόλουστος και Φωτισμένος. Οι Αυστριακοί εντυπωσιάζονται αμέσως από την αισθητική του οινοποιείου. Η οικογένεια Παπαγιάννη μας περιμένει και μας καλωσορίζει εγκάρδια. Η ξενάγηση αποδεικνύεται πολύ ενδιαφέρουσα για τους δημοσιογράφους. Δοκιμάζουμε όλες τις ετικέτες. Η μια καλύτερη από την άλλη. Επισκεπτόμαστε το ιδιαίτερο κελάρι. Φωτογραφίζουμε. Μοιάζει σα να μεταφερθήκαμε ήδη σε άλλη εποχή.

Η ώρα περνάει «σα νερό». Πρέπει να φύγουμε. Η πολύχρωμη Αρναία μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Ο ήλιος σήμερα την κάνει ακόμη πιο απαστράπτουσα. Περπατούμε στα πέτρινα στενά της. Δοκιμάζουμε τα προϊόντα της. Ξεναγούμαστε στις εκκλησιές της. Συναντούμε ντόπιους και επισκέπτες να απολαμβάνουν το επιβεβλημένο «τσίπουρο με μεζέ». Χαιρετιόμαστε από καρδιάς και αυτοί υψώνουν το τσιπουροπότηρο «στην υγειά μας». Οι φιλοξενούμενοι νιώθουν έντονα την ελληνική φιλοξενία και την «έξω καρδιά» διάθεση.

Στον πολυχώρο γαστρονομίας «Αριστοτέλους», κάτω από το πλατάνι της πλατείας, η «χρυσοχέρα» Εύη και ο μερακλής Θεοδόσης μας περιμένουν για μεσημεριανό. «Κάτι πρόχειρο» τους λέμε, «ένα τοπικό φαγητό του δρόμου». Και κάπου εκεί, έρχεται η έκπληξη: ένα τεράστιο burger, με γέμιση σπιτικού λαχανοντολμά, άγριων μανιταριών και υπέροχης παντζαροσαλάτας με μήλο! Οι Αυστριακοί δε σταματούν να φωτογραφίζουν αλλά και να «νοστιμεύονται». Τους κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Θεοδόσης συνταίριαξε τις γεύσεις, προωθώντας την εντοπιότητα της παράδοσης, της μαγειρικής τεχνικής και των δικών μας προϊόντων. Έχουν ήδη δοκιμάσει υπέροχη τραχανόσουπα, όταν έρχεται το επιδόρπιο: ντόπιο γιαούρτι του Αντώνη, Μέλι Αρναίας και Καρύδια από το Χολομώντα!
Εκστασιασμένοι πίνουν νερό από το πλατάνι. Θέλουν να μείνουν για πάντα εδώ!

Όμως η Μεγάλη Παναγία έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και μας διεκδικεί.
Πρώτη στάση το Akrathos NewsLand Winery. Η θέα του κτήματος κόβει την ανάσα. Η αγέρωχη κορυφή του Άθωνα, το πράσινο του δάσους, οι αμπελοκαλλιέργειες, οι λόφοι, οι ελατοκαλλιέργειες, το παραδοσιακό χωριό, οι κήποι, ο Αθωνικός Κόλπος…, όλα ακριβώς και επιμελώς παρατεταγμένα μπροστά μας από τη φύση, σα να τοποθετήθηκαν για χάρη μας εκεί από τον πλέον κορυφαίο σκηνοθέτη!

Η οικογένεια Μπεκρή μας ξεναγεί στους αμπελώνες του κτήματος. Στη συνέχεια καθόμαστε μαζί της στον κήπο. Τα μάτια μας είναι πάντα στραμμένα στο τοπίο που μας καθηλώνει. Δοκιμάζουμε τους εξαιρετικούς οίνους του κτήματος. Οι Αυστριακοί απολαμβάνουν τη στιγμή. Μπορείς να τη θεωρήσεις και εμπειρία ζωής από τις ελάχιστες. Δε θέλουν να σηκωθούν από εκείνες τις ξύλινες καρέκλες της οινικής και φυσικής απόλαυσης.

Όμως λίγο πιο κάτω στο «Κτήμα Ταραζά» στήθηκε γλέντι. Και πρέπει να πάμε.
Ο Γιώργος και ο Διαμαντής μας περιμένουν στον αμπελώνα. Μας ξεναγούν. «Είναι καινούργια δουλειά» μας λένε. «Μικρή επένδυση, στην οποία έχει τοποθετηθεί η ψυχή μας».

Ο Άθωνας απέναντι μας θυμίζει ότι όλα αναπτύσσονται χάρη στη θαλασσινή αύρα που ταξιδεύει από το Άγιον Όρος προς τους οινότοπους της Μεγάλης Παναγίας.

Στο οινοποιείο το τσιμπούσι έχει μόλις ξεκινήσει. Οι χοροί και τα τραγούδια δίνουν και παίρνουν. Οι αυστριακοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτή η ατέλειωτη γιορτή συμβαίνει ξανά και ξανά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ώστε να τιμηθούν η γη, η θάλασσα και ο άνθρωπος.

«Είναι η χώρα της δημοκρατίας, της φιλοξενίας και της χαράς» τους λέμε περήφανα. «Η χώρα μας».

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.