March 28, 2024 Important news or anything!
Home / Εκδηλώσεις / Η γιορτή των λουβιδιών, αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η γιορτή των λουβιδιών, αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου

Μάιος 20, 2022 @ 8:00 μμ

Στην πέτρινη και γεμάτη από πολύχρωμα υφαντά χαλιά πλατεία του Νεοχωρίου τα μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου υποδέχονται Σλοβένους μελισσοκόμους και χορευτές από Λύκεια Ελληνίδων, οργανώνοντας πατινάδα τον οικισμό, η οποία καταλήγει στο πιο κεντρικό του σημείο, για να δώσει τη σκυτάλη στο μαγειρικό workshop.
Όλοι μαζί παρακολουθούν «πώς τα ξερά λουβίδια μαγειρεύονται στο Νεοχώρι και τη γύρω περιοχή με χοιρινό κρέας». Μαθαίνουν τον τρόπο καλλιέργειάς τους από τους τοπικούς φασουλοκαλλιεργητές, παρακολουθούν πώς αυτά συλλέγονται (το καλοκαίρι) και μπουρλιάζονται (περνιόνται σε κλωστή), ώστε να αποξηραθούν και να διατηρηθούν έτσι όλον το χειμώνα. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν μουλιάζονται στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν, να βράσουν εύκολα και να δημιουργήσουν ένα γευστικό και πολύ θρεπτικό πιάτο (υπερτροφή).

Στη συνέχεια οι ψησταριές ανάβουν, τα ντόπια λουκάνικα και το ζυμωτό ψωμί προσφέρονται σε αφθονία, το μακεδονίτικο τσίπουρο ρέει δυνατό και άφθονο και οι χοροί «δίνουν και παίρνουν»!

Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΒΑΛΟΔΗΜΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΛΟΥΒΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΞΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ…

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Μάιος 20, 2022
Ώρα:
8:00 μμ

Διοργανωτής

Γυναικείος Σύλλογος Νεοχωρίου
Email:
travel@dimosaristoteli.gr

Χώρος Διεξαγωγής

Κεντρική Πλατεία Νεοχωρίου
Νεοχώρι
Νεοχώρι, Χαλκιδικής 63074 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2377350020
Ιστοσελίδα:
http://www.cluster-aristotle.travel/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%ac%ce%b8%cf%89/%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9/
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.