Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

Η γιορτή των λουβιδιών και της κροατικής πίτας (αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου)

Ιούνιος 11, 2021 @ 8:00 μμ - 11:00 μμ

Στην πέτρινη και γεμάτη από πολύχρωμα υφαντά χαλιά πλατεία του Νεοχωρίου τα μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου υποδέχονται χορευτές από την Κροατία, οργανώνοντας πατινάδα τον οικισμό, η οποία καταλήγει στο πιο κεντρικό του σημείο, για να δώσει τη σκυτάλη στο μαγειρικό workshop.

Ντόπιοι και Κροάτες παρακολουθούν «πώς τα ξερά λουβίδια μαγειρεύονται στο Νεοχώρι και τη γύρω περιοχή με χοιρινό κρέας». Μαθαίνουν τον τρόπο καλλιέργειάς τους από τους τοπικούς φασουλοκαλλιεργητές, παρακολουθούν πώς αυτά συλλέγονται (το καλοκαίρι) και μπουρλιάζονται (περνιόνται σε κλωστή), ώστε να αποξηραθούν και να διατηρηθούν έτσι όλον το χειμώνα. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν μουλιάζονται στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν, να βράσουν εύκολα και να δημιουργήσουν ένα γευστικό και πολύ θρεπτικό πιάτο (υπερτροφή).

Στη συνέχεια οι ψησταριές ανάβουν, τα ντόπια λουκάνικα και το ζυμωτό ψωμί προσφέρονται σε αφθονία, το μακεδονίτικο τσίπουρο ρέει δυνατό και άφθονο και οι χοροί «δίνουν και παίρνουν»!

Ανατολική Χαλκιδική και Κροατία μιλούν τη γλώσσα των σωμάτων που πάλλονται και του χορού που ζωντανεύει την ψυχή, ζώντας ένα μεσογειακό γλέντι, όπου η χαρά, το κέφι, η ενότητα και η σύμπνοια περισσεύουν! Εσείς στ’ αλήθεια θα λείψετε από αυτό?

Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΒΑΛΟΔΗΜΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΛΟΥΒΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΞΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ…

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Ιούνιος 11, 2021
Ώρα:
8:00 μμ - 11:00 μμ

Διοργανωτής

Γυναικείος Σύλλογος νεοχωρίου

Χώρος Διεξαγωγής

Κεντρική Πλατεία Νεοχωρίου
Νεοχώρι, Χαλκιδικής 63074 Ελλάδα + Χάρτης Google
Ιστοσελίδα:
http://www.mountathosarea.org/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%ac%ce%b8%cf%89/%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b9/
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.