April 19, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Τσιπουρο-συμπόσια, τα πατροπαράδοτα!

Τσιπουρο-συμπόσια, τα πατροπαράδοτα!

0

Σήμερα ο οινικός μας δρόμος οδηγεί στο Γομάτι.

Έχουμε ήδη βολτάρει στα καρνάγια της Ιερισσού, φωτογραφίζοντας το λιμάνι και συζητώντας με τους ιερισσιώτες καραβομαραγκούς. Ακούμε τις ιστορίες τους για τα σκαριά που στήνονται, για εκείνα που περιμένουν τη συντήρηση και τον καθαρισμό, αλλά και για όσα με κόπο ρυμουλκήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Τους βλέπουμε να δημιουργούν, τοποθετώντας το ξύλο στο σκελετό και να χωρατεύουν μαζί μας – είναι πάντα το ίδιο γελαστοί, δεκτικοί και φιλόξενοι. Πρόθυμοι να μοιρασθούν τις εμπειρίες της «θαλασσινής ζωής» τους με τον περαστικό, τον ξένο, την περιηγητή!

Τους αφήνουνε να συνεχίσουν τη μέρα τους, παίρνοντας το δρόμο για τα Αρχαία Στάγειρα. Εκεί ακολουθούμε τους πρασινογαλάζιους δρόμους των αρχαίων Ελλήνων, θαυμάζουμε τη φυσική εναλλαγή του αριστοτελικού τοπίου, επισκεπτόμαστε την Αγορά και τα Ιερά. Περπατούμε ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, ενώ οι Αυστριακοί δημοσιογράφοι μοιάζουν να έχουν ήδη μεταφερθεί χρονικά.

«Απίστευτο» μας λένε, νιώθοντας ευλογημένοι για την αυθεντικότητα του χώρου!

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο Γομάτι. Ο Γιάννης και η Μαρία μας περιμένουν στο τσιπουροκάζανό τους. Μας ξεναγούν και μας εξηγούν πώς βράζουν το δικό τους τσίπουρο. Ο Γιάννης έχει «μυστικά» στη συνταγή του. Προσθέτει φρούτα και μπαχαρικά στο βρασμό. «Αγιορείτικη Συνταγή», λέει. «Το τσίπουρο του Αγίου Όρους είναι πάντα ξεχωριστό, γιατί οι μοναχοί έχουν επινοήσει μαγικούς τρόπους για την παρασκευή του».

Γευματίζουμε μαζί τους. Ένα φιλόξενο τραπέζι γεμάτο σπιτικό φαγητό. Αγριογούρουνο, Λουκάνικα και Κοψίδια συνθέτουν τη μεγαλειώδη απλότητά του, ενώ οι Αυστριακοί «στέκονται» στη χωριάτικη σαλάτα, λουσμένη στο φρέσκο ελαιόλαδο. «Γεμάτη γεύση», λέει περήφανα ο Γιάννης για την ελαιοπαραγωγή του. «Σαν αυτή που πρέπει να έχει το αθωνικό ή το ντόπιο αγνό, παρθένο ελαιόλαδο».

Η ημέρα μας τελειώνει στο restaurant του Mount Athos Resort: ανάμεσα στο Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα νιώθουμε ότι η οινική μας περιήγηση ολοκληρώνεται σήμερα με τον καλύτερο τρόπο. Ο executive chef του Resort Τάσος Παρασκευαίδης ετοιμάζει το θαλασσινό μενού του KOUZINA 2021 με τίτλο «η γιορτή των ορκυνιών». Θαλασσινά, παστό ορκύνι, κριθαρώτο με όστρακα, μύδια και καραβίδες, γαριδομακαρονάδα, καλαμάρια και φρέσκες σαλάτες δημιουργούν γεύσεις απερίγραπτες, τις οποίες οι αυστριακοί εκτιμούν και τιμούν ιδιαίτερα. Συνοδεύουμε το δείπνο μας με την αξεπέραστη μαλαγουζιά της Claudia και δίνουμε ραντεβού αύριο το πρωί στο οινοποιείο της.

Πραγματοποιούμε ένα ταξίδι, όπου ο οίνος και το τσίπουρο οδηγούν τα βήματά μας, χαρτογραφώντας μια περιήγηση στο χωροχρόνο που ορίζεται από την τοπική πρωτογενή παραγωγή. Ακολουθήστε μας!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.