April 19, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Bravo Στρατώνι!

Bravo Στρατώνι!

0

Σύζευξη της ποντιακής ναουσέικης κουζίνας με την αντίστοιχη μικρασιάτικη του Στρατωνίου πραγματοποιήθηκε χθες στο ειδυλλιακό λιμανάκι του οικισμού, το οποίο φιλοξένησε «τη γιορτή της ποντιακής πίτας», που καταγράφηκε από Κύπριους εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων.

Εκπρόσωποι φορέων από τον Κοπανό Νάουσας, συνοδευόμενοι από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Πολιτισμού Νάουσας Δώρα Μπαλταζίδου παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο οι Πόντιοι χρησιμοποιούν το ζυμάρι στη γαστρονομική τους κληρονομιά. Παρουσίασαν τρία είδη ποντιακής πίτας: γλυκιά (πουρμάς), αρμυρή (πρασόπιτα) και φυσικά περέκ, την πιο διάσημη εκδοχή πίτας, η οποία γεμίζεται με τυρί ή άλλα υλικά και ψήνεται στο τηγάνι!

Αντίστοιχα το Στρατώνι παρουσίασε θαλασσινά πιάτα και μεζέδες της Μικρασίας, τα οποία είχαν ως κύριο θέμα τα «μύδια Ολυμπιάδας» και τα ψαρικά που αλιεύονται στον Ακάνθιο κόλπο : μυδοκεφτέδες, ψαροκεφτέδες και μύδια σαγανάκι παρουσιάσθηκαν ως μάθημα μαγειρικής με φόντο ένα αντιπροσωπευτικά ελληνικό φυσικό τοπίο, που «αγκαλιάζεται» από την παρουσία του Αριστοτελικού Όρους και της κορυφής του Άθωνα.

Ιδιαίτερη βέβαια ήταν η αναφορά στην παραγωγή ροδάκινου, όπως αυτή πραγματοποιείται σήμερα στους ναουσέικους κάμπους, οι οποίοι στηρίζουν το 80% της οικονομίας της Νάουσας.

Το KOUZINA πραγματοποίησε χθες πιλοτική προσπάθεια σύζευξης μακεδονικών κουζινών, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Ουρανούπολη. Εκεί, ο ναουσέος chef Στέφανος Λαφάρας από το restaurant Χάραμα του Αρκοχωρίου παρουσιάζει την κουζίνα της Νάουσας, όπως αυτή εμπεριέχει αναφορές και επιρροές από την ποντιακή κουζίνα των δικών μας, αλησμόνητων πατρίδων.
Τόσο η χθεσινή, όσο και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων» πραγματοποιούνται με όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19, αποτυπώνονται και καταγράφονται δημοσιογραφικά, προκειμένου να υπηρετήσουν προωθητικούς σκοπούς.

Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε το Στρατώνι για την άψογη διοργάνωση, η οποία θα επαναληφθεί το Φθινόπωρο στη Νάουσα, για να προωθήσει το KOUZINA 2021 και να τιμήσει την ιστορική και γαστρονομική παράδοση των γενιών που μας την κληροδότησαν.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.