March 29, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Τσιπουρο-μπλεκόμαστε και Καζανεύουμε!

Τσιπουρο-μπλεκόμαστε και Καζανεύουμε!

0

Είναι η περίοδος των καζανιών και της τσιπουροπαραγωγής, όπου ένας ολόκληρος κόσμος κινείται γύρω από τα τσιπουροκάζανα της Μεγάλης Παναγίας, του Γοματίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής! Είναι η χρονική μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα, γι’ αυτό και οι ντόπιοι βράζουν τα δυνατά τους τσίπουρα – συντροφιά των χειμερινών γιορτών και συναθροίσεων! Είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, όπου τα χρώματα του Φθινοπώρου, η αντάρα της εποχής, οι καπνοί από τα τζάκια και τις υπαίθριες ψησταριές αλλά και οι ήπιες θερμοκρασίες των χώρων σε προσκαλούν να ζήσεις την καθημερινότητα της αυθεντικής Ελλάδας, αυτήν που – χρόνια τώρα – προωθούμε και προβάλουμε σε κάθε γωνιά της γης!

Φέτος καζανεύουμε, μαζεμένοι σε μικρότερες παρέες, αλλά επιμένουμε να ζούμε την εποχή και να χαιρόμαστε τη στιγμή.

Αυστριακοί δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τα σημαντικότερα έντυπα της χώρας τους, μας ακολουθούν και καταγράφουν τις συνήθειες μας.

Είμαστε ήδη στη Μεγάλη Παναγία. Ακολουθούμε «τα μονοπάτια των γεφυριών», μυρίζουμε το χώμα και το δάσος, περπατούμε κατά μήκος των ρυακιών, μιλούμε δυνατά και γελούμε.

Καταλήγουμε στα τσιπουροκάζανα. Οι ντόπιοι μας καλωσορίζουν, μας κερνούν φρέσκο τσίπουρο, ψήνουν μεγαλοπαναγιώτικα λουκάνικα και χοιρινό, φέρνουν στο τραπέζι «φτιαχτικό» ζυμωτό ψωμί, κατσικίσιο τυρί και σαλάτα λάχανο.
Μας δείχνουν πώς από το σταφύλι και τα «τσάπουρνα» παράγεται το τσίπουρο.

Και μετά τραγουδούμε. Μια κιθάρα και το κέφι μας είναι αρκετά.
Πίνουμε και λέμε «στην υγειά μας και στην υγειά της γης που μας χαρίζει τόσα πολλά δώρα».
Και μετά χορεύουμε.
Είμαστε Έλληνες και η ψυχή μας είναι γεμάτη από φιλότιμο, διάθεση για γιορτή και αστείρευτη φιλοξενία προς τον ξένο. Οι Αυστριακοί το αντιλαμβάνονται και το εκτιμούν: «θα περάσουμε καλά» λένε, εμπιστευόμενοι τις επιλογές / κατευθύνσεις του τετραήμερου προγράμματος περιήγησης ανάμεσα στα οινοποιεία, τα τσιπουροκάζανα και τις συνήθειές μας!

Μείνετε συντονισμένοι και γιορτάστε μαζί μας τη γιορτή της Ανατολικής Χαλκιδικής!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.