April 19, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Τραπέζι της Ιερισσού, Τραπέζι της Μεσογείου…

Τραπέζι της Ιερισσού, Τραπέζι της Μεσογείου…

0

…στρώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Δήμου Αριστοτέλη, για να αναδείξει τη μεσογειακή διάσταση της ιερισσιώτικης κουζίνας, η οποία περνά μέσα από τους εμπνευσμένους συνδυασμούς στα πιάτα των ζαρζαβατικών και των άφθονων θαλασσινών.

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το εμβληματικό ψαρολίμανο, το οποίο υποδέχθηκε Κροάτες εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων.

«Είναι η πρώτη φορά που η Χαλκιδική πραγματοποιεί άνοιγμα – και μάλιστα θεματικό – στην κροατική τουριστική αγορά» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος. «Μέσω του KOUZINA προσεγγίσαμε τους Κροάτες και απευθύνουμε σε αυτούς κάλεσμα: γαστρονομικό, οινικό, περιπατητικό. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και αναμένουμε το αποτέλεσμα της παρέμβασης να μας δικαιώσει άμεσα».

Και τι δεν είχε το ιερισσιώτικο τραπέζι:
χταπόδι κρασάτο – το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής κουζίνας του Άθωνα,
κουλουμπαρόπιτα – κλασσική ιερισσιώτικη πίτα με κολοκύθι (χωρίς φύλλο),
• γεμιστά καλαμάρια με ρύζι από το Στρυμώνα και μυρωδικά από τους λόφους της αρχαίας Ακάνθου,
. πίτα με άγρια χόρτα,
. ορκύνι παστό,
. κολοκυθοκεφτέδες με μυρωδικά από τις αυλές και τους κήπους του οικισμού,
. κολοκυθόπιτα γλυκιά,
λουκάνικα Ιερισσού με γέμιση εσπεριδοειδών,
. άγριες αγγινάρες με αυγά,
. ψάρια στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα,
. ελιές Χαλκιδικής,
. …………..

Δημιουργοί των πιάτων μέλη τοπικών κοινωνικών φορέων και εθελοντές του KOUZINA. «Είναι καταπληκτικό» είπε η Ingrid Badurina, επικεφαλής της κροατικής γαστρονομικής διοργάνωσης Taste The Mediterranean «τόσοι άνθρωποι να εργάζονται όπως το μελίσσι και να προωθούν επαγγελματικά τον τόπο τους μέσα από μια γαστρονομική διοργάνωση». Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η αντίστοιχη κροατική πρωτοβουλία έχτισε τη γαστρονομική φήμη του Split.

Κι ενώ οι Κροάτες απολάμβαναν την υπέροχη απλότητα και τις συνήθειες της τοπικής μεσογειακής ζωής, εμείς απολαύσαμε μεταξύ άλλων τη συντροφιά του βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολου Πάνα, του ιερισσιώτη Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη.

Και αφού η μεσογειακή ταυτότητα της Ιερισσού έβαλε τη σφραγίδα της στο φετινό KOUZINA, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τα δείπνα που προετοιμάζει ο βραβευμένος με 3 toques Gault Millau Κροάτης guest chef Stjepan Vukadin του restaurant Zrno Soli. Ανατολική Χαλκιδική & Split σε μια γαστρονομική σύμπραξη που θα προκαλέσει και θα αποδώσει!
Μείνετε συντονσμένοι!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.