March 19, 2024 Important news or anything!

Οι δραστηριότητες χειμώνα

Home / Τί θα κάνεις / Οι δραστηριότητες χειμώνα

winter (1)Έλα φυσικά και το χειμώνα, αφού η περιοχή αποτελεί ιδανικό και ολοκληρωμένο χειμερινό προορισμό διακοπών:  εξερευνητικές περιηγήσεις, ιππασία, μαθήματα μελισσοκομίας, τυροκομίας, συλλογή μανιταριών από τους ξακουστούς μανιταρότοπους του βουνού και καρπών από τα δέντρα του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Δάσους, εκδρομές στη φύση, χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, διαμονή σε μακεδονίτικα καταλύματα αποτελούν ενδεικτικές «τουριστικές εμπειρίες» του ορεινού όγκου.

Ο αγροτουρισμός στην περιοχή αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ σήμερα στην περιοχή της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου, του Νεοχωρίου, της Βαρβάρας και της Μεγάλης Παναγίας υπάρχουν πάνω από είκοσι (20) μακεδονίτικοι ξενώνες που διαθέτουν περίπου εξακόσιες (600) κλίνες.

Περιπλανήσου στα λιθόστρωτα σοκάκια των οικισμών με τη μοναδική αρχιτεκτονική και μη χάσεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τις γιορτές που διοργανώνουν οι κάτοικοι, για να τιμήσουν τη γη, τη φύση και τα προϊόντα της : του τσίπουρου, του κρασιού, του μελιού, του ελάτου! Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα : είναι βγαλμένες από την παράδοση και τα χρόνια.

Μπες στα χωριά και ψώνισε από τους συνεταιρισμούς ή τα παραδοσιακά καταστήματα, παράγοντας αγνά εδέσματα και βιολογικά προϊόντα, ενώ στα λαογραφικά μουσεία της Αρναίας, της Αμμουλιανής, του Στρατωνίου και της Στρατονίκης  θαύμασε κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, μοναδικά σε τελειότητα και κατασκευαστική λεπτομέρεια και παρακολούθησε πώς ύφαιναν παλιά οι ξακουστές υφάντριες της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου και των γύρων χωριών!

Τι άλλο θα κάνεις

Θα περπατήσεις στις περιπατητικές διαδρομές του Αριστοτελικού Όρους, του Χολομώντα, της Ουρανούπολης και των άλλων οικισμών. Αν όμως προτιμάς να νοικιάσεις ποδήλατο, τότε θα το ευχαριστηθείς ακόμη περισσότερο, αφού θα περιπλανηθείς στα όμορφα φυσικά τοπία ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα!

Θα επισκεφθείς παραδοσιακούς οικισμούς θα χαθείς σε λιθόστρωτα σοκάκια, θα ταξιδέψεις στο παρελθόν επισκεπτόμενος / η τα μουσεία της Αρναίας και θα καταλήξεις στους πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες που μένουν ανοικτοί το χειμώνα και σε περιμένουν!

Θα ξεναγηθείς στα 12 προσκυνηματικά (εκτός Αγίου Όρους) μνημεία μας, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές : 

  1. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Ζέπκου ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι
  2. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Κάστρο Ιερισσού
  3. Την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία
  4. Την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ολυμπιάδα
  5. Τη Μονή Ζυγού λίγα μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη
  6. Την Παναγία Σπηλαιώτισσα στα Στάγειρα
  7. Τον Άγιο Νικόλαο του Βουνού στο Στρατώνι
  8. Το Βυζαντινό Πύργο του Γοματίου
  9. Τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου στην Αρναία
  10. Τον Πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη
  11. Το Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας
  12. Το Μετόχι Χιλανδαρίου ανάμεσα στο Στρατώνι και στην Ιερισσό

Φυσικά (εάν είσαι άνδρας) θα επισκεφθείς και το Άγιον Όρος με τα 20 μοναστήρια, τις σκήτες, τα κελιά, τους θησαυρούς, τις βιβλιοθήκες, τα κειμήλια…..

Θα πιεις μπόλικο κρασί και τσίπουρο στα οινοποιεία μας, στην Αρναία, στη Μεγάλη Παναγία, στην Ιερισσό και στο Άγιον Όρος. Αμέσως μετά μπορείς να επισκεφθείς και τα παραδοσιακά τυροκομεία μας ή να μαζέψεις ελιές στους καρποφόρους ελαιώνες ή παρακολουθήσεις τη διαδικασία παραγωγής μελιού! Προμηθεύσου γνήσια, αγνά, βιολογικά προϊόντα και νιώσε τη διαφορά!

Θα φας καλά και θα δοκιμάσεις γεύσεις από τη μεγάλη γαστρονομική μας ποικιλία σε βουνό κα θάλασσα!

Θα γιορτάσεις στα δεκάδες λαϊκά πανηγύρια και στις γιορτές μας!

Θα επισκεφθείς τα αρχαία Στάγειρα (την πόλη που γέννησε το μεγαλύτερο φιλόσοφο της ελληνικής ιστορίας, τον Αριστοτέλη), αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μας μνημεία / μουσεία!

Γιότασε μαζί μας τα Χριστούγεννα

Κλείσε έγκαιρα διακοπές, ορίζοντας ως βάση σου στην Αρναία ή καταλύμματα του Χολομώντα.

Υπέροχη ατμόσφαιρα, φωτάκια και έλατα, μυρωδιές από ψητό λουκάνικο, μέλι και μουντοβίνα στις μικρές λιθοστρωμένες πλατείες, μαγαζιά με τοπικά γαστρονομικά καλούδια, παραδοσιακά καφενεία που τρατάρουν σουσαμόπιτα και μελομακάρονα, κάλαντα, χορωδίες και καντιλένια φανάρια, φωνές, ψαλμωδίες, λιτανείες, παραθυτόποι για παιδιά, χοροί και τραγουδήματα: είναι ο δικός μας, γιορτερός κόσμος, τον οποίο θα συναντήσεις στην Ανατολική Χαλκιδικής από τα μέσα του Νοέμβρη μέχρι στις αρχές του Γενάρη.

Μην το χάσεις:
Να βρεθείς στην Αρναία την παραμονή των Χριστουγέννων, για να παραστείς στο μέλωμα του Χριστού και να δεις πώς οι ντόπιοι προσφέρουν το καλύτερο κομμάτι από το μεγαλύτερο χριστόψωμο του κόσμου, το οποίο ζυγίζει 400 κιλά και παρασκευάζεται από τους Αδελφούς Λαλιώτη κάθε χρόνο – στις 24 του Δεκέμβρη!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.