March 19, 2024 Important news or anything!

9 επιλεγμένα σημεία για ημερήσιες εκδρομές

Home / Τί θα κάνεις / 9 επιλεγμένα σημεία για ημερήσιες εκδρομές

Η Ανατολική Χαλκιδική αποτελεί προορισμό αποδράσεων, αφού η εναλλαγή του τοπίου (300 χιλιόμετρα ακτογραμμής ανάμεσα σε τρεις ορεινούς όγκους προστατευμένους από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000) δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που σπάνια συναντά κανείς σε ένα μόνο προορισμό διακοπών!

Απόδρασε κι εσύ!

1. Στην Αρναία

Βγαλμένη από μακεδονίτικο παραμύθι. Η αρχιτεκτονική της και η πολύχρωμη αισθητική των χώρων της θα σε κάνει να τη λατρέψεις.

Θα επισκεφθείς:
• Tο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου, το μοναδικό εν λειτουργία θρησκευτικό μνημείο στην Ελλάδα, όπου ο προσκυνητής / επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και ταυτόχρονα να θαυμάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα κάτω από γυάλινο δάπεδο! Ένα εξαιρετικό σημείο θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
• Το Μουσείο Υφαντικής, όπου ολόκληρη η παράδοση της τοπικής υφαντικής τέχνης ξετυλίγεται σαν από ιστορικό κουβάρι….
• Το Λαογραφικό Μουσείο με τα δεκάδες παραδοσιακά ευρήματα του χθες!
• Τον ιστορικό ιστό με τα παλιά αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια, που είναι σα να εμφανίζονται από μιαν άλλη εποχή…
Θα περπατήσεις στον παραδοσιακό ιστό, θα χαθείς στα σοκάκια της πόλης!
Θα επισκεφθείς ξωκλήσια και μοναστήρια της υπαίθρου!
Θα ακολουθήσεις τις περιπατητικές της διαδρομές στο Χολομώντα!

Θα δοκιμάσεις ποικιλίες βιολογικού μελιού στα καταστήματα της πετρόκτιστης κεντρικής πλατείας με το αιωνόβιο πλατάνι. Αν θέλεις μπορείς να επισκεφθείς τα μελίσσια στο βουνό, παρέα με τους ντόπιους μελισσοκόμους, οι οποίοι θα σε μυήσουν στα μυστικά της μελισσοκομίας.

Θα επισκεφθείς τους ξακουστούς μανιταρότοπους του Χολομώντα, θα συλλέξεις μανιτάρια και θα δοκιμάσεις λαχταριστές μανιταρόπιτες στον στην καρδιά του βουνού.

Θα επισκεφθείς το Κτήμα Claudia Papayianni και θα δοκιμάσεις εξαιρετικές ποικιλίες βραβευμένων τοπικών βιολογικών οίνων, σε ένα περιβάλλον που θα σε ταξιδέψει σε κάβες διάσημων οινοποιών

Θα δοκιμάσεις υπέροχα λουκάνικα με πορτοκάλι, τοπικά βιολογικά τυριά και φέτα Αρναίας…
…αλλά και γιαούρτι του Αντώνη! Θα τα συνοδεύσεις με μουντοβίνα – το τσίπουρο των μελισσοκόμων!

Θα απολαύσεις τα διάσημα τουλουμπάκια στην κεντρική πλατεία!

Θα γιορτάσεις τα πιο όμορφα Χριστούγεννα και το πιο φωτεινό Πάσχα!

2. Στο Στανό

Θα ακολουθήσεις ημερήσια γαστρονομική εκδρομή, θα περπατήσεις στα δρομάκια, θα αναζητήσεις «τα πηγάδια», θα μπεις στις παλιές εκκλησιές και θα βρεθείς στο δρόμο για το σπήλαιο με τους σταλακτίτες! Θα γευθείς προϊόντα, θα μάθεις για παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις αυθεντικές και θα συναντήσεις φιλόξενους ανθρώπους. Θα δοκιμάσεις τραχανόπιτα, γλυκό κουταλιού και λικέρ «ζούρβο», θα εθιστείς στη γεύση του φτιαχτικού λουκάνικου με πράσο και εσπεριδοειδή, της γεμιστής σπλήνας, του ζυμωτού ψωμιού αλλά και του γιαουρτιού.
Μη χάσεις αυτή τη βόλτα!

3. Στη Μεγάλη Παναγία του οίνου και της θρησκευτικής παράδοσης

Αυθεντικά παραδοσιακή! Πέτρινη. Πράσινη και Φιλόξενη.
Επισκέψου το Ιερό Προσκύνημα στους πράσινους λόφους του Όρους Κάκκαβος, ακολούθησε περιπατητικά τους «δρόμους των γεφυριών» και φτάσε στους καταρράκτες!
Γλέντησε στη «γιορτή του αμπελουργού» κάθε 1η Κυριακή του Φλεβάρη και ακολούθησε τους οινικούς δρόμους της και τα επισκέψιμα οινοποιεία. Γίνε μέρος της ντόπιας παράδοσης και μπλέξου με τους ντόπιους στα τοπικά καζανέματα! Τα τσιπουροκάζανα της Μεγάλης Παναγίας και του Γοματίου αποτελούν τεράστια φθινοπωρινή attraction της καθημερινότητας.
Άναψε κερί στην Παναγούδα, σκαλοπατώντας πάνω από 100 φορές στα πέτρινα σκαλιά του λόφου!
Ζήστο!

4. Στο Παλαιοχώρι του Αλέξη Ζορμπά

Ο τόπος που για 22 χρόνια φιλοξένησε τον Αλέξη Ζορμπά πριν από έναν περίπου αιώνα!
Επισκέψου το «σπίτι» του καζαντζακικού ήρωα και στη συνέχεια μπες στον υπέροχο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Θα εκπλαγείς από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και θα νιώσεις δέος από την εκκλησιαστική ατμόσφαιρα.
Πήγαινε στο «Μοναστικό Οἶκο Παναγίας Χαρᾶς τῶν Θλιβομένων». Περπάτησε από εκεί μέχρι το Κάστρο Νέπωσι και την Αρναία ακολουθώντας την περιπατητική διαδρομή του Αλέξη Ζορμπά.
Ποδηλάτησε από την άκρη του οικισμού μέχρι το Άλσος Αριστοτέλη, ακολουθώντας τα ίδια μονοπάτια, που οδηγούσαν τον Αλέξη Ζορμπά από το σπίτι του στο Παλαιοχώρι μέχρι τους μαγικούς δρόμους του Αριστοτελικού Όρους!

5. Από την Ολυμπιάδα του Αριστοτέλη, στη Βαρβάρα του Αριστοτελικού Όρους

Θα μαγευτείς από τα χρώματα του δάσους, καθώς και από την εναλλαγή του Αιγαίου Πελάγους και του Αριστοτελικού Όρους!

Θα επισκεφθείς τα ξακουστά μυδοτροφεία της παράκτιας ζώνης από την Ολυμπιάδα μέχρι το Μαρμάρι και θα λάβεις μέρος στη διαδικασία συλλογής των μυδιών. Μοναδική εμπειρία!
Θα περπατήσεις στα μονοπάτια του Αριστοτελικού Όρους μέχρι τη ελληνιστική πόλη των Σταγείρων, εκεί που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης και θα νιώσεις τη θαλασσινή αύρα να μπλέκεται στην οργιώδη βλάστηση του Αριστοτελικού Όρους. Θα θαυμάσεις την αρχαία αγορά, το επιβλητικό τοίχος, τα απομεινάρια των σπιτιών, τα βυζαντινά ευρήματα και να αγναντέψεις το Αιγαίο, την ίδια στιγμή που το φως της Μεσογείου λούζει το μαγικό τοπίο…
Θα περπατήσεις μέχρι τον καταρράκτη της Βαρβάρας, που αποτελεί το τέλος μιας υπέροχης περιπατητικής διαδρομής ανάμεσα στο προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 βουνό και θα νιώσεις ότι ο παράδεισος δε βρίσκεται πια στον ουρανό…
Θα επισκεφθείς τις κυρίες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Βαρβάρας και θα τις δεις να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά. Θα σε τρατάρουν, θα σου πουν το φλυτζάνι, θα γελάσεις με τα χωρατά τους, θα προμηθευτείς υπέροχο τραχανά και χυλοπίτες από γίδινο γάλα και θα γευτείς τα νόστιμα και σπιτικά γλυκά του κουταλιού!
Θα επισκεφθείς τα restaurants της Ολυμπιάδας για να δοκιμάσεις μύδια και ψαρικά, αλλά και εκείνα της Βαρβάρας για να απολαύσεις πιάτα με «μαύρο χοίρο», πίτες, μαγειρεμένα σπιτικά φαγητά και άφθονο μπρούσκο κρασί!

6. Οι καραβομαραγκοί της Ιερισσού – Συνάντησέ τους!

O Ακάνθιος Κόλπος αποτελεί το θαλάσσιο αιγαιοπελαγίτικο όγκο, που περικλείεται από τους πράσινους βραχίονες δύο ιερών βουνών: του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα. Φυσικά και ιστορικά ευνοημένη η γαλάζια υγρή του μάζα, φιλοξενεί στον αμμώδη γιαλό της τρείς οικισμούς: το Στρατώνι, τα Νέα Ρόδα και την Ιερισσό, τα φημισμένα παραδοσιακά καρνάγια της οποίας συνθέτουν το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα.
Πράγματι, τα ναυπηγεία της Ιερισσού είναι άρρηκτα δεμένα με τη μνήμη των ανθρώπων της. Χωροθετημένα λίγα μόλις μέτρα από το πολύβουο ψαρολίμανο με την έντονη δραστηριότητα, μυρίζουν ξύλο από το πεύκο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των σκαφών, ρετσίνι από τις εκκρίσεις του, ιδρώτα από την ανθρώπινη προσπάθεια και ιώδιο από τα μύρα της θάλασσας.
Ντόπιοι ναυπηγοί – ηλιοκαμένοι και δυνατοί, ευφυείς και επιδέξιοι, σκληροί και επίμονοι, τεχνίτες ξακουστοί – «κρατούν» μέχρι και σήμερα την τέχνη των προπαπούδων τους και πηγαινοέρχονται σφυροκοπώντας το ξύλο «από ήλιο σε ήλιο», για να δημιουργήσουν σκαριά της θάλασσας – περίτεχνα, ανθεκτικά στους καιρούς και στο χρόνο, αλλά και λειτουργικά.
Τα καρνάγια της Ιερισσού είναι η ίδια η ψυχή του οικισμού. Μια τέχνη σοφίας και οξυδέρκειας, δομημένη από δουλευτάδες καραβομαραγκούς. Συνάντησέ τους τους στις ακτές του λιμανιού, κάτω από τους λόφους της Αρχαίας Ακάνθου – εκεί που οι αισθήσεις χάνονται «στον κόσμο του χθες». Παρατήρησέ τους να ανεβοκατεβαίνουν στα υπό κατασκευήν σκαριά, να συνοδεύουν τη δουλειά με τραγούδι, να κολατσίζουν ντόπια καλούδια και παστό ορκύνι, γελώντας με χωρατά και ιστορίες από καπεταναίους, ναύτες, μαστόρια και παραγιούς.
Είναι πάντα πρόθυμοι – παρά την όποια κούραση – να σου εξηγήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, να σε ξεναγήσουν στα «δημιουργήματα τέχνης» τους, να σε μεταφέρουν στα «παλιά εκείνα χρόνια της βιοπάλης», να σου διηγηθούν μέσα από αφηγήματα την εμπειρία που απέκτησαν και κουβαλούν για πάντα στις ταλαιπωρημένες πλάτες τους.
Θα είναι ένα άτυπο μάθημα ναυπηγικής και ζωής. Μετά πάρε το δρόμο προς την Αρχαία Άκανθο, ακολούθησε τον «Ακάνθιο Περίπατο», θαύμασε τη θέα των ναυπηγείων από τον ιστορικό χώρο «Μαύρο Αλώνι» και κατάληξε στις παραλίες του Αθωνικού Κόλπου στο Ξηροποτάμι.
Θα αποκτήσεις εμπειρία πέρα από το αυθεντικό!

7. Απόδραση στη θρησκευτική και γαστρονομική Ουρανούπολη – η Πύλη του Αγίου Όρους

Πρέπει οπωσδήποτε να αποδράσεις στην «πόλη του ουρανού», μια ανάσα δρόμο από την Αγιώνυμη Πολιτεία.
• Θα πραγματοποιήσεις οπωσδήποτε τον παράπλου του Αγίου Όρους και θα δεις όλες τις Ιερές Αγιορείτικες Μονές της δυτικής του όχθης!
• Θα ξεναγηθείς οπωσδήποτε στη Μονή Ζυγού, το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που μπορούν να επισκεφθούν γυναίκες, ακριβώς 40 μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους. Εκεί θα δεις το σύνορο που χωρίζει την Αθωνική Πολιτεία από τον υπόλοιπο κόσμο, το σημείο από όπου αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν.
• Θα επισκεφθείς το βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου, παλιό αγιορείτικο μετόχι, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και θα θαυμάσετε την αίθουσα όπου βρίσκεται το γραφείο της κυρίας Loch…
• Θα κάνεις μία μοναδική γαστρονομική βόλτα στα καταστήματα με τα βιολογικά αγιορείτικα προϊόντα και θα δοκιμάσεις όλα εκείνα, τα οποία φτιάχνονται με αγάπη από τα ευλογημένα χέρια των αγιορειτών!

8. Mία ημέρα στο αμμουδερό νησί (στην Αμμουλιανή)

Τί θα δεις :
• Τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου με τα σπάνια κειμήλια και τα ιερά λείψανα τοπικών αγίων.
• Το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο με τα μικρασιάτικα κειμήλια και τα θρησκευτικά αντικείμενα, που οι πρόσφυγες από την Προικόνησσο κουβάλησαν στους ώμους τους κατά τον ξεριζωμό, αντί υπαρχόντων…..
Φυσικά θα κολυμπήσεις στις αμμώδεις παραλίες του νησιού, αφού πραγματοποιήσεις τον παράπλου του. Θα μαγευτείς από τη διαύγεια και το χρώμα του θαλασσινού νερού. Άλλωστε «δε νοείται επίσκεψη στην Αμμουλιανή χωρίς κολύμπι και θαλάσσια αναψυχή»!

Τι άλλο θα κάνεις:
Θα επισκεφθείς τα τοπικά καταστήματα, θα δοκιμάσεις αγιορείτικους οίνους αλλά και πολλά προϊόντα φερμένα από τη Μοναστική Πολιτεία. Θα προμηθευτείς αγιορείτικα κοσμήματα, περίτεχνες εικόνες και πολλά βιολογικά μοναστηριακά καλλυντικά.
Θα απολαύσεις το καφέ σου στην παραλία, με θέα το γραφικό ψαρολίμανο και στη συνέχεια θα φας το πιο φρέσκο ψάρι που έχεις ποτέ γευθεί! Γιατί στην Αμμουλιανή οι κάτοικοι λένε «το χθεσινό ψάρι δεν είναι ποτέ φρέσκο»!
Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο?

9. Στο Άλσος του Αριστοτέλη και στα Σιδηροκαύσια

Στα βόρεια των Σταγείρων, τον 9ο μ.Χ. αιώνα αναπτύχθηκαν τα «Σιδηροκαύσια», που πήραν το όνομά τους από τα μεταλλευτικά κοιτάσματα που υπήρχαν στην περιοχή αλλά και από την εκμετάλλευσή τους, η οποία εντάθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης. Πιο συγκεκριμένα, σ’ όλα τα υψώματα του σημερινού οικισμού των Σταγείρων αναπτύχθηκε το φρουριακό συγκρότημα των «Σιδηροκαυσίων», το οποίο περιλαμβάνει τμήματα της οχύρωσης – κυρίως πύργους, ερείπια από οικίες και εργαστήρια, όπου γινόταν η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων.
Τα μεταλλεία των «Σιδηροκαυσίων» τελούσαν υπό τον έλεγχο του Σουλτάνου και αποτελούσαν (μαζί με τους οικισμούς) το «Κοινόν του Μαδεμίου», το οποίο έλεγχε η «Σύναξις» (Sabor). Πρόκειται για τα 20 ξακουστά «Μαδεμοχώρια», διοικούμενα από τον Μαδέμ-Αγά που συνέλεγε την ετήσια εισφορά προς την Υψηλή Πύλη.
Με το πέρασμα του χρόνου τα μεταλλεία παράκμασαν, ώσπου κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, τα «Μαδεμοχώρια» συμμετείχαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τους Οθωμανούς. Τότε διαλύθηκε το «Κοινόν του Μαδεμίου».
Σήμερα θα δεις όλα αυτά τα ευρήματα μέσα στο Άλσος του Αριστοτέλη και στο ύψωμα απέναντι από αυτό! Αυτόματα θα περάσει μπροστά από τα μάτια σου η τοπική ιστορία των οθωμανικών χρόνων.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.