March 19, 2024 Important news or anything!

Αποκτήστε πολιτιστικές εμπειρίες

Home / Τί θα κάνεις / Αποκτήστε πολιτιστικές εμπειρίες

Τα Αριστοτέλεια

Η περιοχή του Άθω και του Αριστοτέλη κάθε χρόνο αναβιώνει την πιο ποιοτική πολιτιστική ελληνική γιορτή : «Τα Αριστοτέλεια». O κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της περιοχής!

Η ιστορία τους μετρά χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο μεγαλύτερος Έλληνας φιλόσοφος, o Αριστοτέλης,  συνέθετε στον ιερό λόφο των Σταγείρων τη δική του κοσμοθεωρία, για να γίνει αργότερα ο πανεπιστήμων δάσκαλος του Μεγαλέξανδρου και ο θεμελιωτής πολλών φιλοσοφικών απόψεων, που μέχρι και σήμερα καθοδηγούν τον κόσμο.

Δεκάδες εκδηλώσεις πολιτισμού, που ξεκινούν κάθε χρόνο από τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, την 21η του Ιούνη, και τελειώνουν την 20η του επόμενου Ιούνη, συνθέτουν ένα ετήσιο πολύ-πολιτισμικό γεγονός, που ξεφεύγει από το απτό και περνάει στη σφαίρα του μαγικού, «του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού»!

Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αθλητισμός, μουσικές ακαδημίες, εικαστικά, ποιητικές βραδιές….., όλα μαζί σε ένα εξαιρετικό ετήσιο αντάμωμα, που «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να αναβιώσει τις γιορτές που διοργανώνονταν προς τιμή του Αριστοτέλη!

Ελάτε το καλοκαίρι αλλά και κάθε εποχή του χρόνου! Το θέαμα κάθε φορά είναι απλά μεγαλειώδες!

 

Αριστοτέλεια 2013

Αριστοτέλεια 2012

Αριστοτέλεια 2011

Αριστοτέλεια 2011

Όμως εκτός από τη συμμετοχή σας στα «Αριστοτέλεια» στην προ του Άθω περιοχή θα αποκτήσετε δεκάδες πολιτιστικές και πολιτισμικές εμπειρίες :  θα διασκεδάστε με την ψυχή σας στις πολυάριθμες εκδηλώσεις, στα δεκάδες τοπικά πανηγύρια, θα γνωρίσετε τα ήθη και τις καλοδιατηρημένες παλιές συνήθειες, τη  λαϊκή παράδοση και θα λάβετε μέρος στις τελετές αναβίωσης παλαιών εθίμων, που συνθέτουν τη μαγική εικόνα ενός διαφορετικού κόσμου, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Αμέτρητες είναι βέβαια και οι παντός είδους καλοκαιρινές βραδινές μουσικές συναυλίες και τα δρώμενα στις φεγγαρόλουστες παραλίες ή στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους (τις βραδιές της πανσέληνου) αλλά και στα πλακόστρωτα καλντερίμια των ορεινών περιοχών.

Το χειμώνα η εικόνα είναι ακόμη πιο ειδυλλιακή : τα χειμερινά «Αριστοτέλεια» οι γιορτές και τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, της Αποκριάς και του Πάσχα «ταξιδεύουν» τους επισκέπτες σε εποχές νοσταλγικές και φέρνουν στο νου θύμισες και αναμνήσεις της ελληνικής αυθεντικότητας!

Προτάσεις πολιτισμού ή τι άλλο θα δείτε και θα ακούσετε

Παραθέτουμε εδώ μερικές από τις πολιτιστικές / λαογραφικές μας προτάσεις, προκειμένου να σας αποδείξουμε ότι στην περιοχή του Άθω, σε ολόκληρο το Δήμο Αριστοτέλη δηλαδή, θα έχετε την ευκαιρία να γλεντήσετε, να χορέψετε, να τραγουδήσετε και να παρακολουθήσετε μοναδικά θεάματα όλες τις εποχές του χρόνου!

Η γιορτή του μυδιού στην Ολυμπιάδα

mydiaΕίναι μία από τις πιο όμορφες και φιλόξενες γιορτές!

Διοργανώνεται στην Ολυμπιάδα στις 6 Ιουλίου, παραμονή της Αγίας Κυριακής (πολιούχου του γραφικού χωριού) και συνοδεύεται από παραδοσιακά και πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία διοργανώνονται από τα μέλη των δραστήριων συλλόγων του χωριού!

Οι κάτοικοι προετοιμάζουν μυδομεζέδες και τους προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο (η Ολυμπιάδα φημίζεται για την παραγωγή των πιο νόστιμων μυδιών που έχετε ποτέ γευθεί). Με τον τρόπο αυτό τιμούν τη θάλασσα για τα δώρα που τους προσφέρει, προβάλλουν το σήμα κατατεθέν τοπικό τους προϊόν (τα μύδια) και προωθούν την τοπική παράδοση, που έχει βαθιές ρίζες στις δικές τους αλησμόνητες πατρίδες!

Χορωδίες, μουσικές, συγκροτήματα παραδοσιακών και ελληνικών χορών, κέφι, χορός, τραγούδι…, όλα σε ατμόσφαιρα άκρως ελληνική και καλοκαιρινή…, μπροστά στη θάλασσα που καθρεφτίζει τον ξάστερο ουρανό αλλά και ……κάτω από τη σκιά της ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων!

Απλά ζήστε το!

Η «γουρουνοχαρά» στο Στανό

gourounoxaraΠραγματοποιείται κάθε δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων στο Στανό και προσελκύει εκατοντάδες επισκεπτών! Οι κάτοικοι του χωριού τις προηγούμενες ημέρες σφάζουν τα γουρούνια τους και προσφέρουν το κρέας τους – κοψίδια, «τσιγαρίδια» και λουκάνικα – σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όλα τα «καλούδια» συνοδεύονται από γλυκό ή μπρούσκο ντόπιο κρασί και δυνατό τσίπουρο! Η ορχήστρα του χωριού στήνεται από νωρίς στην πλατεία του χωριού και οι οργανοπαίχτες παίζουν παραδοσιακή μουσική, δημιουργώντας μια απίστευτα χαρούμενη γιορτή γεμάτη μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις! Το έθιμο είναι παλιό, με ρίζες από την εποχή που κάθε σπίτι είχε το δικό χοιρίδιο, το οποίο εξέτρεφε ολόκληρη τη χρονιά, προκειμένου να εξασφαλίσει το κρέας της χριστουγεννιάτικης περιόδου!

Πραγματικά αξίζει να δώσετε στον εαυτό σας τη χαρά αυτής της συμμετοχής και – πιστέψτε μας – κάθε χρόνο θα περιμένετε με ανυπομονησία τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων!

Το καρναβάλι στο Στρατώνι

carnivalΔιοργανώνεται σε πολλά χωριά της περιοχής και αποτελεί τρόπο έκφρασης των ανθρώπων της, που όπως ισχυρίζονται ξέρουν να γελούν, να γλεντούν, να γιορτάζουν, να αναγεννιούνται και να ελπίζουν! Προσελκύει πλήθος επισκεπτών, προσθέτοντας νότες χαράς στους κρύους χειμώνες και δίνοντας ζωή στην περιοχή.

Ελάτε και σε αυτήν τη γιορτή, πάρτε μέρος στις καρναβαλικές παρελάσεις ως καρναβαλιστές και αποτελέστε μέρος της τοπικής αποκριάτικης «κρεπάλης»!

Ο Κλήδονας στην Ουρανούπολη

klidonasΈθιμο φερμένο από τις αλησμόνητες πατρίδες του κατοίκων, που αναβιώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ουρανούπολης.

Στις 24 Ιουνίου η εκκλησία γιορτάζει επίσημα τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου, γιορτή που δίνει το όνομά της σε όλο τον Ιούνη και τον ονομάζει <<Αι-Γιάννη ή Αι Γιαννίτη>>.

Παράλληλα με το θρησκευτικό μέρος, η γιορτή συνδέεται με έθιμα που αναφέρονται στην ειδωλολατρική αρχαιότητα και σχετίζονται με το θερινό ηλιοστάσιο ή ηλιοτρόπιο. Ένα από αυτά είναι ο Κλήδονας, που χαρακτηρίζεται  από το άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς και άλλες μαντικές – μαγικές τελετές, προσπαθώντας να <<εκβιάσει >> για καλή τύχη και υγεία.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα παρακολουθήσετε όλο το τελετουργικό και θα καταλήξετε στο αρχαίο <<έφυγον κακόν, ευρον ανάμεινον>>.

Ακόμη θα απολαύσετε μια υπέροχη συνάντηση προσφυγικών συλλόγων με χορούς και τραγούδια από τις πατρίδες της Μικρασίας, που θα σας συνεπάρει και θα σας καταλήξει στην πλατεία του χωριού όπου θα γίνετε όλοι ένα αξέχαστο αντάμωμα!

Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ουρανούπολη

konstantinouΣτις 21 Μαΐου η Ουρανούπολη γιορτάζει τους πολιούχους της : είναι η γιορτή της εκκλησίας της «Κωνσταντίνου και Ελένης».

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής πραγματοποιείται λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, η οποία είναι φερμένη από τις αλησμόνητες πατρίδες των Ουρανουπολιτών και περίτεχνα χαντροστολισμένη (με τρόπο που μόνο οι  Ουρανοπολίτισσες γνωρίζουν). Συνοδεία της φιλαρμονικής οι «λιτανευτές» περιδιαβαίνουν το χωριό, ενώ ανήμερα πραγματοποιούνται πανηγυρικές εκδηλώσεις, που καταλήγουν σε βραδινό γλέντι, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρονται ντόπιοι μεζέδες, κρασί και αγιορείτικο τσίπουρο σε κατοίκους και επισκέπτες.

Αν έχετε βρεθεί στην Ουρανούπολη εκείνη την περίοδο, τότε γνωρίζετε σίγουρα σε τι ακριβώς αναφερόμαστε. Αν όχι πρέπει να το δείτε και να το νιώσετε. Οι κάτοικοι θα σας υποδεχθούν θερμά, θα σας κάνουν μέρος της παρέας τους, θα γλεντήσουν μαζί σας μπροστά στον υπέροχα φωτισμένο Πύργο του Προσφορίου, που συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό αισθητικής και θρησκευτικής παράδοσης.

Οι εκδηλώσεις της Ουρανούπολης σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού!

Συνδυάστε την επίσκεψή σας με ολιγοημέρες διακοπές και θα νιώσετε την ψυχή σας να γαληνεύει, αγναντεύοντας το γαλάζιο του κόλπου του Αγίου Όρους, τις ψαρόβαρκες να έχουν απλωμένα τα δίχτυα τους, τα καραβάκια να πηγαινοέρχονται γύρω από την ιερή χερσόνησο, το μαγικό ηλιοβασίλεμα και – ακριβώς απέναντι – το καταπράσινο νησί της Αμμουλιανής!

Το «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό

mayro_aloniΤην Τρίτη ημέρα του Πάσχα διοργανώνεται στην Ιερισσό η αναπαράσταση της σφαγής των 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι». Στο σημείο εκείνο  το 1821 – κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική – οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη με ύπουλο τρόπο υποσχέθηκαν γενική αμνηστία σε όσους θα παραδινόταν σε αυτόν. Αφού λοιπόν παραδόθηκαν οι 400 που πίστεψαν στα λόγια του, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορέψουν έναν ιδιαίτερο χορό. Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από έναν χορευτή. Έκτοτε για να τιμηθεί εκείνη η απάνθρωπη θυσία, κάθε χρόνο την Τρίτη μέρα του Πάσχα, στον χώρο «Μαύρο Αλώνι» τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται χορός, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες Ιερισσιώτες και επισκέπτες. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή. Είναι αργόσυρτος, όπως τα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο. Το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά, καθώς για πολλά χρόνια μετά το έθιμο πραγματοποιούνταν παρουσία των Τούρκων και τα πικρά λόγια δεν μπορούσαν να ειπωθούν ελεύθερα. Στο τελευταίο κομμάτι του τραγουδιού οι δύο πρώτοι χορευτές ενώνουν τα χέρια τους, δημιουργώντας μια αψίδα που αναπαριστά τα τεντωμένα σπαθιά των Τούρκων. Απ’ αυτή την υποτυπώδη αψίδα περνούν όλοι οι χορευτές δύο φορές, ενώ τα βήματα του χορού και το τραγούδι συνεχίζοντα. Κάθε στροφή του τραγουδιέται εναλλάξ μια από τους άντρες και μια από τις γυναίκες.

Η «Παραμυθοχώρα» στο Στρατώνι

paramithoxoraΛειτουργεί ολόκληρο το Δεκέμβριο στο Στρατώνι, προσφέροντας χαρά σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους. Είναι ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό, «χτισμένο» μέσα στο υπέροχο πάρκο της παραλίας, αποτελούμενο από σπιτάκια φωτισμένα και παραμυθένια, γεμάτα γλυκά, μελωδίες και δώρα, ένας χώρος γεμάτος παιγνίδια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια του κόσμου, που υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Η Παραμυθοχώρα δίνει ζωή στο Στρατώνι αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή κάθε χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εθελοντική προσπάθεια των κατοίκων, οι οποίοι οραματίσθηκαν την ανάπτυξη του πολιτισμού και της παράδοσης ως μοχλού εναλλακτικής τουριστικής αναβάθμισης. Ελάτε στην Παραμυθοχώρα – μόνοι ή με τα παιδιά σας και να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσετε από τον Άγιο Βασίλη να σας φέρνει κάθε χρόνο στο πανέμορφο χωριό των παραμυθιών!

 Η επίσημη ιστοσελίδα της Παραμυθοχώρας 2010

 [/mk_custom_list]

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.