March 19, 2024 Important news or anything!

Τα Μουσεία μας

Home / Τί θα δεις / Τα Μουσεία μας

Στα μουσεία μας θα δεις ασυνήθιστα ευρήματα και είδη εναλλακτικής ανάπτυξης.

Το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας

Ολόκληρη η υφαντική ιστορία, η τέχνη και η παράδοση της Αρναίας θα «παρελάσει» μπροστά σου, καθώς επισκέπτεσαι το Μουσείο Υφαντικής, στο παραδοσιακό κτίριο του «ιστού» του οικισμού, που αναστηλώθηκε για να στεγάσει τον τρόπο ζωής ολόκληρων γενιών.

Πραγματικά, η ιστορία των χειροποίητων χαλιών της Αρναίας χάνεται στο βάθος του χρόνου : σχέδια κλασικά γεωμετρικά, όπως «η κρικέλα», «ο ψαλιδωτός ήλιος» αλλά και άλλες τεχνικές, που καταγράφονται στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, όπως τα «θηλωτά» και «με το νύχι», κυριαρχούν στους πολύχρωμους χώρους. Κυρίαρχο σχέδιο όμως είναι τα «καλλιγραφικά» αρνιώτικα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται (κυρίως) στη διακόσμηση των τοίχων.

Στα περισσότερα από αυτά η ημερομηνία κατασκευής τους, όπως και τα αρχικά της υφάντρας που τα έφτιαξε, σώζονται υφασμένα σε κάποια άκρη. Τα θέματά τους προέρχονται από σχέδια μετρητών κεντημάτων σταυροβελονιάς, επηρεάζονται από το νεοκλασικισμό και απεικονίζουν π.χ. «το άρμα της Ηούς», «το χορό των μουσών», αλλά και:

  • ιστορικά θέματα από τη νεότερη Ελλάδα όπως «ο χορός του Ζαλόγγου» και
  • από την καθημερινή ζωή όπως «η βοσκοπούλα», κλπ.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Υφαντικής αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα :

  1. Στο ισόγειο μπορείς να δεις τη διαδικασία μετατροπής των πρώτων υλών, όπως π.χ. το μαλλί που γίνεται νήμα. Στις προθήκες προβάλλονται αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με τη διαδικασία προετοιμασίας του νήματος, ενώ θα δεις ακόμη και μεγάλα κιλίμια ή χαλιά.
  2. Στον όροφο παρουσιάζονται τα «καλλιγραφικά» αρνιώτικα χαλιά, καθώς και άλλα είδη υφαντών.
  3. Τέλος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα δωμάτιο στρωμένο με τον παραδοσιακό αρνιώτικο τρόπο.

Η έκθεση όμως διαθέτει και οπτικο-ακουστικό υλικό!

Σε προτρέπουμε λοιπόν να εντάξεις και αυτήν την επίσκεψη στο πρόγραμμα διακοπών σου!

Τηλεφώνησε στο 2372050121 ή στο 2372050130 και κλείσε ραντεβού με τον υπεύθυνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εντυπώσεις που θα αποκομίσεις συγκλονιστικές!

 

Το Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας

Ένας κόσμος βγαλμένος από μια αλλιώτικη εποχή όπου όλα ήταν απλά, αγνά άλλα όμορφα.

SPL-laografikoΕργαλεία των ανθρώπων του βουνού και του κάμπου, όλος το βιος και ο κόπος μιας ζωής, θαρρεί κανείς πώς είναι θεληματικά «εγκλωβισμένα» στο ανακαινισμένο πετρόκτιστο Αρχοντικό Ιατρού, το ονομαστό «Γιατράδικο». Κάπου εκεί είναι στημένος και ο αρνιώτικος αργαλειός, που δημιούργησε τα ξακουστά αρνιώτικα χαλιά – μοναδικά δείγματα λαϊκής τέχνης και «γέννησε» τις αρνιώτισσες υφάντρες – δασκάλες του είδους, φημισμένες, «δουλεμένες», γεννημένες αληθινές εργάτριες / δημιουργοί.

Ανοικτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα

Είσοδος : 2€

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού

Είναι το μοναδικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα που προβάλει τρισδιάστατες ταινίες.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όμως είναι εκείνη η ταινία, που προβάλει σκηνές από τη ζωή των μοναχών στην αθωνική πολιτεία και κάνει τον επισκέπτη (κυρίως τις γυναίκες που απαγορεύεται να εισέλθουν σε αυτές) να νιώθει ότι περπατάει στις πλακόστρωτες αυλές, ότι ξεναγείται στις βιβλιοθήκες, ότι θαυμάζει τους θησαυρούς, ότι παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία.

Ακόμη, το τρισδιάστατο «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος» είναι διαθέσιμο στην ελληνική, γερμανική, ρωσική και βουλγαρική γλώσσα.

 

Μην παραλείψεις να το επισκεφθείς και να παρακολουθήσεις τη συγκεκριμένη ταινία: θα εκστασιασθείς!

Λειτουργεί ολόκληρη την ημέρα

Είσοδος: η είσοδος κοστίζει 6€ για τους ενήλικες, 5€ για τα παιδιά και 4€ για τα γκρουπ

Μάθε Περισσότερα Εδώ

Ο Πύργος του Προσφορίου στην Ουρανούπολη

Ο Πύργος ανήκε από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον. Στην ανατολική πλευρά και κολλητά στον πύργο βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος που ανήκει στην εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Στη βορειοδυτική του πλευρά είναι ο αρσανάς του πύργου, που χτίστηκε στο 1865. Εκεί υπήρχε και αποβάθρα, η οποία καταστράφηκε. Στον ημιυπόγειο χώρο του αρσανά φυλασσόταν η λέμβος του μετοχίου, ενώ στο ημιανώγειο υπήρχαν αποθήκες. Ο επάνω όροφος κατοικούνταν.

porfyr0001Ο πύργος υπήρχε από το 1344, αλλά μάλλον ήταν παλαιότερος. Υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1585 και επισκευάστηκε. Πιθανόν να πυρπολήθηκε το 1821 μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στη Χαλκιδική, αλλά το 1858 άρχισαν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, που έδωσαν στον πύργο τη σημερινή του μορφή. Σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως από τη 10η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως μουσείο.

Το ξύλινο εσωτερικό του πύργου και η στέγη του κατασκευάστηκαν στο 19ο αιώνα. Υπήρχαν και άλλα κτίρια – αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια – αλλά σήμερα σώζεται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγάδικο, που βρίσκεται λίγο μακρύτερα. Το 1924, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, στους χώρους του μετοχίου Προσφόρι εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ίδρυσαν την Ουρανούπολη. Την ίδια εποχή έρχεται το ζεύγος Loch – Joice και Sydney – αγγλικής και αυστραλιανής καταγωγής, ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Εγκαταστάθηκαν στον πύργο και πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και αργότερα στους σεισμοπαθείς του μεγάλου σεισμού του 1932. Για περισσότερα από 50 χρόνια (ο Sydney πέθανε το 1954 και η Joice το 1982), πρόσφεραν μεγάλο κοινωνικό έργο στους κατοίκους της Ουρανούπολης. Έγραψαν βιβλία και περιποιήθηκαν τον πύργο. Η Joice Loch αναβίωσε στους χώρους του πύργου την κατασκευή χειροποίητων χαλιών και εξασφάλισε έτσι κάποιους πόρους στις νεαρές γυναίκες του χωριού .

Σήμερα στους ορόφους του πύργου εκτίθενται πολλά ευρήματα της αρχαιότητας από τον Αθωνα, την Ιερισσό, τη Βαρβάρα, τη Μεγάλη Παναγία, το Παλαιοχώρι και τα Σιδηροκαύσια. Σημαντικά εκθέματα του μουσείου αποτελούν τα δύο χάλκινα κράνη κορινθιακού τύπου του 6ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν στον Αθω, καθώς και πολλά κοσμήματα που βρέθηκαν στην αρχαία Ακανθο, το Παλαιόκαστρο και τη Μεγάλη Παναγία. Απαραίτητη είναι, επομένως, η επίσκεψη στο χώρο του μαγευτικού αυτού πύργου. Κάθε του παράθυρο και κάθε του μπαλκόνι προσφέρει στον επισκέπτη μία εξαιρετική άποψη του περιβάλλοντα χώρου, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού.

Δ. Στυλιανίδου-Φιλόλογος

http://neikoptelema.blogspot.com/2008/10/blog-post_1203.html

Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι

Είσοδος : 2€

( +30 2377071651, +30 2310285163)

 

Το Άλσος του Αριστοτέλη

Το μοναδικό οργανωμένο θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής!

Βρίσκεται ψηλά, στους λόφους των Σταγείρων, δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, και είναι περιστοιχισμένο από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Έχει πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο της Ιερισσού και στον Άθωνα, που υψώνεται στο βάθος σαν περήφανος γίγαντας που αναδύεται από το Αιγαίο.

 

Εκεί θα δεις το άγαλμα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της ιστορίας, του Αριστοτέλη, του ανθρώπου που γέννησε η γη μας για να σηματοδοτήσει την ιστορία της ελληνικής φιλοσοφίας και των επιστημών του κόσμου!
Όργανα φυσικής μέσα στο πάρκο φανερώνουν ότι η ενασχόληση του Αριστοτέλη με τη συγκεκριμένη επιστήμη συνέβαλε στην ανακάλυψη επιτευγμάτων και σπουδών, με τρόπο καθοριστικό.

Επισκέψου το με τα παιδιά σου!
Θα δουν, θα μάθουν, θα παίξουν, θα χαρούν….
Το πάρκο άλλωστε αποτελεί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο, το οποίο προσφέρει γνώση, θέαμα και ψυχαγωγία!

Λειτουργεί ολόκληρη την ημέρα

Είσοδος : 2€

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.