Ποιοί είμαστε

Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού επανιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί τη βελτιωμένη «έκδοση» και εξέλιξη του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, ο οποίος είχε ιδρυθεί το 2010 από μέλη της ξενοδοχειακής οικογένειας της προαθωνικής χερσονήσου Χαλκιδικής.
Ουσιαστικά μιλούμε για το φορέα εκείνο, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, σε μια ιδιαίτερη δηλ. ελληνική γωνιά, που μεταξύ άλλων διαθέτει τέσσερα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία, που συνιστούν μνημεία παγκόσμιας και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς:

 • Το Άγιον Όρος,
 • Τα αρχαία Στάγειρα – γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη,
 • Τη διώρυγα του Ξέρξη – το μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη,
 • Τα περίφημα Μαδεμοχώρια των οθωμανικών χρόνων.

H πολιτιστική και εν συνεχεία η τουριστική προώθηση – αναβάθμιση της περιοχής αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης μια πολύπλευρης μετεξέλιξης «αιωνόβιων» ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε τουριστικές μορφές.

Ο Οργανισμός συνεργάζεται με ένα σύνολο 30 τοπικών φορέων και πάνω από 800 εθελοντών – κατοίκων της ανατολικής Χαλκιδικής, οι οποίοι γίνονται μέρος και κοινωνοί των δραστηριοτήτων του φορέα, συνθέτοντας το πιο ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Στόχων όλων είναι η δημιουργία πυρήνων πολιτισμού και πολιτιστικών μορφών, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά και μόνο:

 • στην ανάδειξη της ρίζας και της κληρονομιάς,
 • στην προώθηση της παράδοσης όπως αυτή αναβιώνει μέσα από τις τουριστικές μορφές και
 • στην καθολική συμμετοχή,

έτσι ώστε ο πρωταγωνιστής – άνθρωπος να αποτελεί το κυρίαρχο αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε πρωτοβουλίας.

Μέλη του Οργανισμού αποτελούν 158 τοπικές επιχειρήσεις, που σχετίζουν τις δραστηριότητές τους με τον τουρισμό αλλά και δεκάδες κοινωνικοί φορείς που ασχολούνται καταρχάς με την προώθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας και την ανάδειξη των φυσικών προϊόντων, αυτών δηλ. που προέρχονται από τη γη και τη θάλασσα και σχετίζονται με την ιστορική διαδρομή του τόπου. Τα ίδια αυτά προϊόντα συνθέτουν γαστρονομικές διοργανώσεις επιπέδου και γίνονται λόγος δημιουργίας τουριστικών περιηγήσεων, οι οποίες έχουν επίκεντρο τον πολιτισμό, όπως π.χ. «οι δρόμοι του αριστοτελικού μελιού», «οι δρόμοι του αθωνικού οίνου», κ.λπ.

Το έργο του Οργανισμού είναι χειροπιαστό : πέτυχε την ανάδειξη της προαθωνικής χερσονήσου ως ενός από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ανοίγοντας δέκα νέες τουριστικές αγορές και ενισχύοντας τις άλλες επτά υπάρχουσες, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών της τάξης του 25% – 30%. Πραγματικά το μέγεθος της προσπάθειας είναι ασύλληπτο και δύσκολα αποτυπώνεται με λέξεις:

 • Δημιουργήθηκαν 9 πολιτιστικές τουριστικές μορφές, 12 τουριστικά πακέτα και 13 είδη θεματικών επαγγελματικών καταλόγων,
 • Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκθεσιακές συμμετοχές σε όλο του φάσμα του ευρωπαϊκού χώρου, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1000 συναντήσεις με εκπροσώπους θεματικών τουριστικών γραφείων,
 • Διοργανώθηκαν δεκάδες προωθητικές εκδηλώσεις πολιτισμού και γαστρονομίας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων και πλέον εκπροσώπων Τύπου,
 • Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 δημοσιογραφικές επισκέψεις πολιτισμού με τη συμμετοχή πάνω από 1000 εκπροσώπων Τύπου από την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική,
 • Καθιερώθηκε τo KOUZINA ως το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ των Βαλκανίων (με 32 εκδηλώσεις σε ετήσια βάση),
 • Υλοποιήθηκαν δεκάδες ταξίδια εξοικείωσης με τη συμμετοχή 800 και πλέον τουριστικών πρακτόρων από ολόκληρο τον κόσμο,
 • Πραγματοποιήθηκαν 81 D2D επαγγελματικές επισκέψεις σε θεματικά τουριστικά γραφεία του εξωτερικού,
 • Οργανώθηκαν 17 επαγγελματικά workshops σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
 • Συντονίσθηκαν λήψεις πλάνων για 48 τηλεοπτικές ευρωπαϊκές παραγωγές.

Αφήνοντας τους άλλους να μιλούν για εμάς, παραθέτουμε μερικά αποκόμματα Τύπου που περιγράφουν τη δουλειά μας.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ – 27.7.14

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26.10.13

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.