March 29, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση των περιπατητικών & ποδηλατικών διαδρομών του Δήμου Αριστοτέλη, μήκους 130 χιλ.

Ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση των περιπατητικών & ποδηλατικών διαδρομών του Δήμου Αριστοτέλη, μήκους 130 χιλ.

0

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η σηματοδότηση δεκατριών (13) περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών του Δήμου Αριστοτέλη, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το εύρος της Ανατολικής και Κεντρικής Χαλκιδικής από τον ορεινό όγκο του Χολομώντα μέχρι το Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιπατητικό δίκτυο, συνολικού μήκους 130 χιλ., το οποίο «ακολουθεί» πιστά τη σήμανση του επαγγελματικού οδηγού με τίτλο Trekking:Life is an adventure, που από τον περασμένο Μάρτιο διοχετεύεται συστηματικά σε εκατοντάδες γραφεία περιπατητικού τουρισμού στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και αμερικανική τουριστική αγορά.

Οι φυσικοί χώροι, που φιλοξενούν τα μονοπάτια, αποτελούν κυρίως λοφώδεις περιοχές με «θέα θάλασσα» αλλά και περιοχές κατά μήκος ακτών και σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Όλες οι διαδρομές συνδέονται με ιστορικές ταυτότητες που αναδεικνύουν την πάσης φύσεως κληρονομιά αλλά και με προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορική πορεία της περιοχής, με προεξάρχουσα αυτήν του Αριστοτέλη.

Ο σχεδιασμός των διαδρομών ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις του περιπατητικού τουρισμού αλλά και τις επιταγές των σπουδαιότερων trekking specialists / tour operators του κόσμου, ενώνοντας παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικά σημεία, ώστε να δημιουργούν επί μέρους ενιαία ή αυτόνομα δίκτυα μονοπατιών.

Το Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμος Αριστοτέλη θα προχωρήσει στην πιστοποίηση του «Αριστοτελικού Περιπάτου», ο οποίος αποτελεί την τοπική περιπατητική ναυαρχίδα, ενώνοντας το Άλσος του Αριστοτέλη και τον οικισμό των Σταγείρων με τον αρχαιολογικό χώρο της αριστοτελικής γενέτειρας στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Επιπρόσθετα οι έξι (6) αριστοτελικές κοινότητες Βαρβάρα, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στρατώνι και Ολυμπιάδα συνδέονται περιπατητικά μέσω του Δικτύου Αριστοτελικών Περιηγήσεων, το οποίο εναλλάσσει πράσινο και γαλάζιο με ανθρώπινες δραστηριότητες που συνθέτουν αυθεντικά επαγγέλματα. Ξυλοκόποι, μελισσοκαλλιεργητές, μυδοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και αλιείς τοποθετούνται στο κάδρο μιας μοναδικής «περιπατάδας» σε ένα κατάφυτο δασώδες περιβάλλον προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000.

Ξεχωριστή θέση στο τοπικό δίκτυο κατέχουν οι διαδρομές του «Ελάτου» και του «Αλέξη Ζορμπά», που συνδέουν:
• H μεν πρώτη το Δήμο Αριστοτέλη με το Δήμο Πολυγύρου και τον Ταξιάρχη με την Αρναία, ενώ
• Οι άλλες δύο την Αρναία με το Παλαιοχώρι και τη Στρατονίκη, αλλά και το Χολομώντα με το Αριστοτελικό Όρος.

Ως μοναδικού φυσικού κάλλους χαρακτηρίζεται η «προαθωνική ποδηλατική διαδρομή της ελιάς», που συνδέει τα Πυργαδίκια με την Ιερισσό, αφού – με φόντο τον Άθωνα – διασχίζει έμφορτους ελαιώνες κατά μήκος του Αθωνικού Κόλπου, καταλήγοντας στην αμμώδη παραλιακή τοποθεσία «Ξηροποτάμι». Εκεί δίνει τη θέση της στον «Ακάνθιο Περίπατο», ο οποίος συνδέει τα φημισμένα καρνάγια της Ιερισσού με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακάνθου και τη θέση «Μαύρο Αλώνι», που αποτελεί τόπο θυσίας και μνήμης. Ο «Ακάνθιος Περίπατος» είναι η αμέσως επόμενη υπό πιστοποίηση περιπατητική διαδρομή του Δήμου Αριστοτέλη, δεδομένου ότι θα συσχετισθεί με πολλά ιστορικά στοιχεία, για να συμβάλει στην ανάδειξη της σημαντικότητας του χώρου.

Περίοπτη θέση στο δημοτικό περιπατητικό καλεντάρι κατέχει η «Διαδρομή του Ξέρξη», που καταδεικνύει το μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη, ενώνοντας τον Ακάνθιο Κόλπο με τον Αθωνικό και τον οικισμό των Νέων Ρόδων με τη νησιωτική Αμμουλιανή. Πρόκειται για συμβολική σύζευξη δύο θαλάσσιων όγκων, που με κοινή συνισταμένη τον Άθωνα κυριαρχούν στις πολιτιστικές αναφορές.

Ο «Προαθωνικός Περίπατος», που αποτελεί την περιπατητική γέφυρα από τον Αθωνικό προς τον Ακάνθιο Κόλπο και από τον οικισμό της Ουρανούπολης προς την «Ακτή Κομίτσα», συνθέτει την πιο μυσταγωγική περιήγηση από όλες. Ακολουθεί τη συνοριογραμμή του Αγίου Όρους, μεταφέροντας νοερά τον περιπατητή στα ανέγγιχτα φυσικά τοπία της Αγιώνυμης Πολιτείας.

Η παρουσίαση του Δικτύου και του Περιπατητικού Οδηγού που το συνοδεύει προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην περιοχή της Ολυμπιάδας, παρουσία trekking specialists και εκπροσώπων Τύπου από επιλεγμένες τουριστικές αγορές.

Απόσπασμα από τα social media του Δήμου Αριστοτέλη

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.