March 29, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Με τη δύναμη της καταγωγής!

Με τη δύναμη της καταγωγής!

0

Ο καημός της προσφυγιάς ήταν αυτός που επανένωσε σήμερα δύο ξεχωριστούς κόσμους: αυτόν της μικρασιάτικης καταγωγής αλλά και εκείνον της κατεχόμενης Κύπρου.

Στην όμορφη παραλία της Ουρανούπολης, λίγα μόλις μέτρα από την Ιερή Πολιτεία, ντόπιοι με προέλευση από τη Μικρασία αλλά και Κύπριοι από το Δήμο Λευκονοίκου της κατεχόμενης Αμμοχώστου συναντήθηκαν, προκειμένου να ανταλλάξουν γαστρονομική τεχνογνωσία και πολιτιστική παράδοση. Μαζί τους άνθρωποι από το Παλαιοχώρι αλλά και από την Ύπαιθρο της Λάρνακας συμπλήρωσαν το γαϊτανάκι της ανταλλακτικής δημιουργίας.

Ήταν η «γιορτή της μουντοβίνας και των σμυρνιώτικων συνταγών», η οποία πραγματοποιήθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα «του Αποστόλη το Κουτούκι», και εστίασε στον τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι αρωματίζουν τους κιμάδες για να φτιάξουν τα περίφημα μικρασιάτικα «σουτζουκάκια», αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γεμίζουν φύλλα λάχανου με παστό χοιρινό για να φτιάξουν νόστιμα γιαπράκια.

Οι ζύμες της Κύπρου αποτέλεσαν το συμπληρωματικό, αλλά παράλληλα και το κυρίαρχο θέμα της γιορτής. Δεκάδες είδη ζυμαριού μεταμορφώθηκαν σε πίτες, πιτάκια, πιταράκια, ψωμιά, κουλούρια,… αλλά και σε κάθε λογής γαστρονομικό καλούδι – εκεί μπροστά στα μάτια όλων, όσοι παρακολουθήσαμε το δρώμενο! Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας μας «ταξίδεψαν» νοερά στην Κύπρο κι εμείς με τη σειρά μας δώσαμε υπόσχεση παντοτινής συνεργασίας με έναν φορέα που ξέρει να τιμά το λόγο, τη φήμη και τη δυναμική του!

Χορευτές της Ουρανούπολης και του Παλαιοχωρίου χόρεψαν νησιώτικους και μακεδονίτικους χορούς, πλαισιώνοντας τις μαγείρισσες, οι οποίες πρόσφεραν με περισσή φιλοτιμία τα κεράσματα στους περαστικούς, αποδεικνύοντας ότι η φιλοξενία ήταν και θα είναι πάντα τρόπος ζωής των απανταχού Ελλήνων!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.