April 19, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Ιερισσός, η θαλασσινή!

Ιερισσός, η θαλασσινή!

0

Και τι δε φάγαμε σήμερα στην Ιερισσό!

Η «ιερισσιώτικη κουζίνα», μέσα από τη γιορτή του KOUZINA 2020 με τίτλο «η γιορτή των θαλασσινών», παρουσίασε ολόκληρη τη θαλασσινή γαστρονομική της παράδοση μέσω πιάτων που αναδεικνύουν τη ναυτική ρίζα της Ιερισσού και τις καταβολές της.

Η γιορτή, που δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα φιλόξενο ιερισσιώτικο τραπέζι, πραγματοποιήθηκε – πού αλλού? – στο φυσικό της χώρο: στο Λιμάνι της Ιερισσού, που αποτελεί το μεγαλύτερο της περιοχής και το πιο πλούσιο σε ψαροπαραγωγή.

Εκπρόσωποι φορέων και ντόπιες νοικοκυρές έδωσαν την ψυχή τους, προσφέροντάς μας ολόκληρη τη γαστρονομική τους κληρονομιά στα πιάτα του πιο καλοκαιρινού φετινού τραπεζιού!

Ορκύνι με χόρτα, ορκύνι τηγανιτό και ορκύνι με κρεμμύδια, τα κλασσικά ιερισσιώτικα πιάτα των «ορκυνάδων». Το ορκύνι είναι ψάρι, που μοιάζει με τόνο, αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ψαρεύεται κάθε Μάιο – Ιούνιο στον Ακάνθιο Κόλπο (πολύ κοντά στο Άγιον Όρος) από ψαράδες της Ιερισσού, οι οποίοι στη συνέχεια το παστώνουν με εξαιρετική μαεστρία, δημιουργώντας τον πιο απίθανο ουζομεζέ που έχετε ποτέ γευθεί! Πολλοί το βράζουν και στη συνέχεια το μαρινάρουν σε λαδολέμονο, φτιάχνοντας νόστιμη ψαροσαλάτα – είναι πραγματικά μαγικό! Το ορκύνι αποτελεί το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της Ιερισσού και ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί γαστρονομικά από το KOUZINA και το νέο cluster του Δήμου Αριστοτέλη.

Σαρδέλες στο φούρνο, χταπόδι κρασάτο, αυγά με φρέσκα χορταρικά και «κουλουμπαρόπιτα», δηλ. πίτα με κολοκύθι χωρίς φύλλο, «κουλόμπαρη» = γυμνή στην ντοπιολαλιά, την οποία οι νοικοκυρές γεμίζουν με φρέσκο τριμμένο κολοκύθι, ρύζι και μπαχάρια. Σουπιές με άγριο μάραθο και φρέσκα χόρτα του βουνού, μια κλασσική ιερισσιώτικη συνταγή, που μοσχοβολά θάλασσα και πρασινοπλαγιά. Θαλασσινά και Μύδια Ολυμπιάδας με μανέστρα, ένα πιάτο μαγειρεμένο από τον executive chef του Mount Athos Resort Τάσο Παρασκευαίδη, o οποίος πάντρεψε την πάστα με την παραγωγή της θάλασσας, όπως οι αγιορείτες μοναχοί – εκεί απέναντι στον Ιερό Άθωνα.

Κολοκυθόπιτες γλυκές, σαλάτες, γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από φρούτα των καρποφόρων λόφων, χειροποίητα λικέρ από «ζυμωμένους» στον ήλιο καρπούς και άγρια αθωνικά βότανα, ιερισσιώτικο τσίπουρο και φρέσκο αχνιστό ψωμί ολοκλήρωσαν την υποδοχή μιας δημοσιογραφικής παρέας, η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους φιλόξενους ανθρώπους της Ιερισσού!

Ευχαριστούμε την Ιερισσό!
Ξανά και Ξανά!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.