April 19, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Η KOUZINA και οι κολοκυθοανθοί της…

Η KOUZINA και οι κολοκυθοανθοί της…

0

…παρουσιάσθηκαν χθες στη Βαρβάρα των πέτρινων σπιτιών και των πολύχρωμων αυλόγυρων.

Στην περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία πλατεία, τα μέλη του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας παρέδωσαν στο κοινό ένα μοναδικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής: προετοίμασαν γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τους οποίους συνέλεξαν νωρίς το πρωί από τα μποστάνια των Νέων Ρόδων, της Ιερισσού και της Βαρβάρας. «Είναι συνταγή μικρασιάτικη» λένε «την οποία υιοθετήσαμε και την κάναμε συνήθεια και παράδοση».

Η γέμιση απλή. Ρύζι από το Στρυμώνα (φυσικά) και άφθονα ελληνικά μυρωδικά. Άνηθος, φρέσκο πράσινο και ξερό κρεμμύδι, μάραθος, δυόσμος και μαϊντανός ήταν ό,τι «έδωσε λόγο και τρόπο στη φύση» να δημιουργήσει ένα γευστικό αριστούργημα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.

Λίγο πιο δίπλα η τραχανόσουπα. «Φτιαγμένη από το δικό μας τραχανά» λέει η κυρία Βαγγελιώ, περήφανη για την ποιότητα των αυθεντικών προϊόντων του Συνεταιρισμού. Ξεχωριστή θέση όμως στο υπαίθριο τραπέζι είχαν και οι τραχανόπιτες, τις οποίες έφτιαξαν οι κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Στανού, που πλαισίωσαν το μάθημα.

Στο μεταξύ τα κολοκυθολούλουδα έχουν βράσει. Δοκιμάζουμε. Η μυρωδιά της Άνοιξης σε κάθε μπουκιά. Θυμόμαστε τη Βαγγελίτσα, την εθελόντρια του KOUZINA που «έφυγε» πριν από τέσσερα χρόνια – παραμονή της τελετής λήξης του KOUZINA 2017, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Αν ήταν εδώ θα ευχαριστιόταν με την ψυχή της» συμφωνούμε όλοι.

Στη Βαρβάρα τα κολοκυθολούλουδα αποτελούν φαγητό που προσφέρεται και στα restaurants. Ο Αποστόλης εξάλλου προετοιμάζει μονάδα κάθετης παραγωγής: μποστάνι για συλλογή του άνθους με το πρώτο καλοκαιρινό φως, προετοιμασία γέμισης, γέμισμα, άμεση διάθεση σε restaurants και ξενοδοχεία. Παράλληλα θα προετοιμάζει έτοιμο χυλό για «τηγανίτες με κολοκυθοανθούς», τους οποίους δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε!

Η εβδομάδα της «κουζίνας των αλησμόνητων πατρίδων» εξελίσσεται.

Σήμερα η διοργάνωση μεταφέρεται στην Ουρανούπολη, για να τιμήσει την Κατίνα Κρητικού μια σπουδαία μαγείρισσα από την Καππαδοκία, η οποία με μοναδικά όπλα το μεράκι και την αξιοσύνη της δημιούργησε μια άτυπη αλλά ουσιαστική «γαστρονομική σχολή» στην Ουρανούπολη. Σας περιμένουμε όλους!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.