March 29, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Η τυπικά μεσογειακή πλατεία του Νεοχωρίου!

Η τυπικά μεσογειακή πλατεία του Νεοχωρίου!

0

Πέτρινη, λουλουδιασμένη, χρωματιστή, χαρούμενη.
Γέμισε φωνές, σπιτικά κεράσματα και σκευή μαγειρικής.

Γιατί?
Γιατί οι ντόπιοι τίμησαν σήμερα την τοπική τους παραγωγή, τα λουβίδια.

Τα λουβίδια είναι το νεοχωρινό κίτρινο φασόλι, το οποίο καλλιεργείται στο έδαφος των νοτισμένων χωραφιών. Ιδιαίτερα νόστιμο και γλυκό, συλλέγεται, «μπουρλιάζεται» (δηλ. περνιέται σε κλωστή) και στεγνώνει στον καλοκαιρινό ήλιο, ώστε να κρατηθεί έτσι ολόκληρο το χειμώνα. Πριν μπουν στην κατσαρόλα τα λουβίδια μουλιάζονται, ώστε να μαλακώσουν και να βράσουν εύκολα.

«Ήταν ο πατροπαράδοτος τρόπος προετοιμασίας των Νεοχωρινών για το μακρύ και βαρύ χειμώνα την εποχή που δεν υπήρχαν καταψύκτες» λένε οι νοικοκυρές, οι οποίες πριν από λίγα χρόνια μαζί με τη Μαίρη Βαλοδήμου, που δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας, αποφάσισαν να «ξαναζωντανέψουν την τοπική γαστρονομική συνήθεια».

Τα λουβίδια μαγειρεύτηκαν με χοιρινό κρέας, προκειμένου το λίπος του κρέατος να «περάσει» στο φασόλι και να του δώσει επιπλέον νοστιμιά. Το μάθημα μαγειρικής παρέδωσε η κυρία Μαριγούλα και το αφιέρωσε στη μνήμη της Μαίρης για την οποία ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου τη Δευτέρα θα φυτέψει μια πλατανομουριά στο Alexandros Palace Hotel & Suites. «Είναι συμβολικό», λένε τα μέλη του – «σημαίνει ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Από τη γιορτή έλειψε το μουσικό της μέρος, το οποίο οι υγειονομικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί. Έλληνες και Κροάτες όμως δώσαμε υπόσχεση ότι τον επόμενο χρόνο τέτοια μέρα θα είμαστε πάλι στο Νεοχώρι, για να ζήσουμε τη γιορτή της Μεσογείου όπως τη σχεδιάσαμε και όπως μας αξίζει!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.