March 28, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Η θάλασσα του Άθωνα και η γαστρονομική ιστορία της Μικρασίας

Η θάλασσα του Άθωνα και η γαστρονομική ιστορία της Μικρασίας

0

Συναντήθηκαν στην Ουρανούπολη. Στο KOKKINOS finest fish restaurant, όπου ο υπερταλαντούχος chef Άκης Στεφανίδης και ο Σάββας Κόκκινος μας υποδέχθηκαν για να μας προσφέρουν δείπνο θαλασσινό με επιρροές από την κουζίνα των Ιώνων.

Δοκιμάσαμε σούπα καλαμποκιού με γαρίδες πικάντικες, έναν απόλυτα τολμηρό γαστρονομικό συνδυασμό, που προετοίμασε το γευστικό μας αισθητήριο για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Φάγαμε κοχύλια ζυμαρικών, γεμισμένα με πατέ φρέσκων θαλασσινών και στη συνέχεια γευθήκαμε το πιο νόστιμο λεμονάτο ψάρι – μια ιδιαίτερη παραλλαγή της παραδοσιακής αγιορείτικης συνταγής στην οποία ο chef πρόσθεσε δημιουργικότητα και τεχνική υψηλών προδιαγραφών.

Τελειώσαμε με φτιαχτικό (χειροποίητο) γλυκό του κουταλιού άγριων φρούτων από τον Άθωνα και ελληνικό καφέ και νιώσαμε την αριστοκρατικότητα εκείνων των στρωμένων στην Ιωνία τραπεζιών, όπου δεν ξεχώριζες αν η νοστιμιά ξεπερνούσε την ευταξία ή το αντίθετο.

Νιώσαμε σαν εκείνους τους αστούς της μικρασιάτικης γης, που – φορώντας πάντα τα καλά και ακριβά τους – συνήθιζαν να συγκεντρώνονται γύρω από κολλαρισμένες δαντέλες στρωσιδιών και πλουσιοπάροχα τραπέζια, να μένουν ώρες γύρω από αυτά, να χωρατεύουν και να γλεντούν, να σμίγουν και να γιορτάζουν, να τιμούν την κληρονομιά και να δοξάζουν το Θεό για τα καλά που τους είχε χαρίσει.
Τότε που δεν μπορούσαν να φανταστούν το τέλος…

Άκη Στεφανίδη σε ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες γευστικά σε εκείνο το παρελθόν, μετατρέποντας τα προϊόντα της αθωνικής θάλασσας σε τρόπο ανάμειξης των τοπικών γαστρονομικών μωσαϊκών.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.