March 28, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Η ευλογία της οινοποσίας γύρω από τον Άθωνα!

Η ευλογία της οινοποσίας γύρω από τον Άθωνα!

0

Ακολουθούμε τμήματα της τοπικής οινικής περιήγησης στην Ιερισσό και στον Άθωνα!

Οδεύουμε προς το πολύβουο λιμάνι, απέναντι από το επιβλητικό Mount Athos Resort. Συναντούμε ιερισσιώτες αλιείς να έρχονται και να φεύγουν, κάνουμε μαζί τους χωρατά, ευχόμαστε σε όλους «καλημέρα». Μαζί μας οι αυστριακοί δημοσιογράφοι που φιλοξενούμε, εκστασιασμένοι από την εικόνα της μεταξύ μας εγκαρδιότητας, αλλά και της υπέροχης καθημερινότητάς μας.

Επιβιβαζόμαστε στο σκάφος ΠΑΝΑΓΙΑ των «Αγιορείτικων Γραμμών» και κατευθυνόμαστε προς την Αγιώνυμη Πολιτεία. Φτάνουμε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Οι Άγιοι Πατέρες μας περιμένουν με το «κέρασμα ανά χείρας».

Επισκεπτόμαστε το οινοποιείο της Μονής. Ξεναγούμαστε στο μυσταγωγικό χώρο και στη συνέχεια ενημερωνόμαστε για τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου, για την παραγωγή του αθωνικού ελαιόλαδου αλλά και για τον τρόπο παραγωγής πολλών άλλων μοναστηριακών προϊόντων. Μπαίνουμε στο Μουσείο και στο Εκθετήριο. Γευματίζουμε στην Τράπεζα. Συναντούμε τον ίδιο τον Καθηγούμενο και Γέροντα της Μονής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ– οι Αυστριακοί δημοσιογράφοι παίρνουν την ευλογία του…

Το Άγιον Όρος αποτελεί (και) την οινική κορωνίδα της Ανατολικής Χαλκιδικής: 12 οινοποιεία και δεκάδες τσιπουροκάζανα συνθέτουν ένα προϊόν «περιτυλιγμένο» από το βυζαντινό μύθο της μεγαλοπρέπειας αλλά και της συμβατής απλότητας.
Επιστρέφουμε με τα μάτια και την ψυχή γεμάτα.

Η Ιερισσός μας περιμένει.
Κατευθυνόμαστε προς το Ξηροποτάμι. Οι λόφοι του μυρίζουν φρεσκοοργωμένη γη και αρμύρα από την αθωνική αύρα. Ο Άθωνας και το Αριστοτελικό Όρος συνθέτουν τη θέα των δύο θαλασσών: της αριστοτελικής και της αθωνικής. Οι αυστριακοί δεν ξέρουν που να πρωτοστρέψουν το βλέμμα. Φωτογραφίζουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτήν την εικόνα για πάντα…

Στο Κτήμα AGROVISION όλα δείχνουν έτοιμα να μας υποδεχθούν. Ο Άγγελος – η ψυχή του – μας περιμένει στη μεγάλη πόρτα. Μας καλωσορίζει. Μαζί του εκπρόσωποι φορέων. Έχουν στήσει «τσιμπούσι», έχουν ετοιμάσει γιορτή. Μια γιορτή από εκείνες τις ζεστές και ανέμελες ιερισσιώτικες γιορτές υποδοχής και φιλοξενίας που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις.
Ο Άγγελος μας ξεναγεί και γεμίζει τα ποτήρια. Οι κυρίες, οι επαγγελματίες και όσοι εκπροσωπούν τους τοπικούς συλλόγους προσφέρουν τα καλούδια τους: πίτες κάθε λογής, ιερισσιώτικο λουκάνικο με πορτοκάλι, χταπόδι κρασάτο, παραδοσιακά κεφτεδάκια με ρίγανη, λιόψωμα, τουλουμπάκια (τα ξακουστά) από το Γομάτι και πολλά άλλα.

Ο Άγγελος τρατάρει το αναπάντεχα νόστιμο ψωμί με οινολάσπη – φτιαγμένο στο restaurant ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ. «Είναι η κυκλική οικονομία» λέει και ξαναλέει: «τίποτα δεν πετιέται και κάθε τι, ακόμα κι ένα απόβλητο, μπορεί να βρει νέα ζωή σε μια άλλη μορφή». Λίγες σταγόνες αγνό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και ελιές από τους ελαιώνες της Agrovision είναι αρκετά για να απογειώσουν τη γεύση…

Η Δέσποινα μας προσφέρει σπιτική πίτσα με μούστο και η Στέλλα μας προτρέπει να δοκιμάσουμε για επιδόρπιο τη «βαρβάρα» – ένα τοπικό γλυκό από σιτάρι και οίνο.

Εμείς βέβαια τα γευόμαστε όλα. Οι Αυστριακοί θεωρούν ότι αυτή η απλόχερη φιλοξενία που πηγάζει από το κύτταρο του ντόπιου είναι γέννημα – θρέμμα ελληνική. «Δεν μπορεί να συμβεί σε άλλη χώρα» καταλήγουν.

Και κάπως έτσι, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν να προσφέρουν, ανάμεσα σε εκείνους που δομούν την τουριστική μας ιστορία, καληνυχτίσαμε το Domaine Agrovision και ευχηθήκαμε να μπορούμε να συναντιόμαστε έτσι δοτικά, ώστε να χτίζουμε το μέλλον μας κατά πώς το ορίζουμε στο χρόνο.

Ευχαριστούμε θερμά:
• Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιερισσού «Κλειγένης»
• Το Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Ιερισσού «Καγκελευτός»
• Το Σύλλογο Γυναικών Ιερισσού
. Το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιερισσού

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.