April 25, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Αλησμόνητες γεύσεις από τις Αλησμόνητες Πατρίδες κατά την τέταρτη εβδομάδα του Mount Athos Area KOUZINA 2015

Αλησμόνητες γεύσεις από τις Αλησμόνητες Πατρίδες κατά την τέταρτη εβδομάδα του Mount Athos Area KOUZINA 2015

0

Μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, επιδείξεις τοπικών προϊόντων και μαγειρικών τεχνικών, πιάτα και μενού φερμένα από τη Μικρασία και τον Πόντο αλλά και γιορτές του λιμανιού οργανωμένες προς τιμήν των αλησμόνητων πατρίδων αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της τέταρτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2015 με τίτλο «Η Κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Νέων Ρόδων, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής από την 1η μέχρι και την 7η Ιουνίου.

Κατά τη διάρκειά της Έλληνες και Γάλλοι εκπρόσωποι Τύπου ξεναγήθηκαν σε όμορφα τμήματα της παραλιακής ζώνης, εξερευνώντας κάθε σπιθαμή του αθωνικού κόλπου.

Πράγματι, η γιορτή ξεκίνησε από τα Νέα Ρόδα και το σημείο όπου ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης κατασκεύασε την περίφημη διώρυγα, αφήνοντας στην περιοχή το μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη. Εκεί, στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων με τη μαγική θέα στο λιμάνι και στο λουλουδιασμένο οικισμό, η chef Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με την Κατερίνα Τζορίδου από το ελληνικό εστιατόριο Olivity του Άμστερνταμ και ντόπιες νοικοκυρές παρουσίασαν στο κοινό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με θέμα «ουζομεζέδες μικρασιάτικοι».

Την επόμενη ημέρα στο «Costa Costa beach bar & mini restaurant» στην παρέα προστέθηκε η Ιφιγένεια Συμεωνίδου και η κουζίνα «Ρούτια», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα υπέροχο μενού τριών θαλασσινών πιάτων όπου το μικρασιάτικο στοιχείο συνδυάσθηκε εκπληκτικά με τα προϊόντα της ντόπιας παραγωγής.

Ακολούθως, στο «Aristoteles Holidays Resort & Spa» η Ντίνα Νικολάου και νοικοκυρές από την Αμμουλιανή προετοίμασαν «ντολμαδάκια μικρασιάτικα» και μέσω μαγειρικής επίδειξης παρουσίασαν στους επισκέπτες μοναδικές τεχνικές και δεξιότητες, οι οποίες ανέδειξαν την έμπνευση και τη γαστρονομική κληρονομιά.

Η εβδομαδιαία θεματική ενότητα συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή, όπου στο «Προικόνησσος» – λίγα μέτρα από το πολύβουο λιμάνι – πραγματοποιήθηκε μοναδική επίδειξη μικρασιάτικης ζαχαροπλαστικής με θέμα «Αμυγδαλωτά και Σαλμπουρέκια», η οποία μάγεψε τους επισκέπτες και τους μετέφερε νοερά στις μοσχοβολιστές κουζίνες της Γαλημής, εκεί που οι γιαγιάδες, με μοναδικά εφόδια το ένστικτο, τη νοικοκυροσύνη και την αισθητική, δημιούργησαν τη βάση της σημερινής γαστρονομικής παράδοσης.

Στη συνέχεια, η chef Ντίνα Νικολάου και η Φωτεινή Χριστοδούλου από το «restaurant Μετόχι» δημιούργησαν εξαίρετο μενού θαλασσινών ουζομεζέδων, ενώ στο «fish restaurant Μεγάλη Άμμος» η Γιώτα Τσακνή απογείωσε τις μεσογειακές γεύσεις του Άθωνα!

H ενότητα ολοκληρώθηκε στην αυλή του «Theoxenia», όπου ο χορός των Ποντίων ξεσήκωσε το κοινό, δημιουργώντας χαρούμενη ατμόσφαιρα και συγκινησιακό κλίμα.

Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area KOUZINA 2015 είναι αφιερωμένη στη «Μεσογειακή Κουζίνα». Άλλες οκτώ (8) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου και δεκαοκτώ (18) τοπικοί chef, σε συνεργασία με πέντε (5) ευρωπαίους chef, αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης :
– Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
– Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
– Η μοναστηριακή κουζίνα,
– Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
– Η μεσογειακή κουζίνα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Mount Athos Area KOUZINA 2015 είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.mountathosarea.org

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.