April 25, 2024 Important news or anything!
Blog
Home / Νέα / Έτσι φτιάχνεται το αμμουλιανιώτικο πρωινό!

Έτσι φτιάχνεται το αμμουλιανιώτικο πρωινό!

0

Με προϊόντα που μυρίζουν χώμα και ιώδιο. Συλλεγμένα από τους κήπους και τους πράσινους λόφους του νησιού. Με γεύση συνταγών Μικρασίας. Με άρωμα μεσογειακό.

Ένα τέτοιο πρωινό παρουσιάσθηκε στο γαστρονομικό workshop της Αμμουλιανής, το οποίο οργανώθηκε στο λιμάνι του νησιού – στην πλατεία του Αρσανά. Υπέροχες, καλοντυμένες νοικοκυρές έστησαν από νωρίς τους πάγκους εργασίας τους και τακτοποίησαν τα υλικά τους: αυγά ολόφρεσκα, φύλλο για πίτα, ανοιξιάτικους καρπούς και καλοκαιρινά φρούτα, κατσικίσιο τυρί από την Αρναία και την Ιερισσό, γιαούρτι ντόπιο, αθωνικό ελαιόλαδο.

Και μας περίμεναν. Ομάδα από Ιταλούς και Πολωνούς εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων έφτασε μαζί μας στην προβλήτα. Οι ντόπιοι μας υποδέχονται με τον πιο φιλόξενο τρόπο και μας οδηγούν στο χώρο με τα ξύλινα καθίσματα. Το σκηνικό παραμυθένιο. Τυπικά μεσογειακό.
Το workshop ξεκινά.

Το φύλλο της πίτας ανοίγεται επί τόπου. Η γέμιση φτιάχνεται στην υπαίθρια φωτιά με άγρια χόρτα και κατσικίσιο τυρί. Οι γκιουζλεμέδες γεμίζονται με φέτα ανακατεμένη με αυγά και τηγανίζονται στο λάδι που μόλις έκαψε, η ζύμη για τα μπουρέκια γεμίζει με τυρένιο μείγμα, η ομελέτα εμπλουτίζεται με κρίταμα και η μαρμελάδα άγριων φρούτων βράζει επί τόπου, για να προσφερθεί πάνω σε φρέσκο βούτυρο και ζυμωτό ψωμί.

«Είναι το απόλυτο μεσογειακό αμμουλιανιώτικο πρωινό, το οποίο μαζί με άλλα «καλούδια» προσφέρεται με πολύ αγάπη στους επισκέπτες του νησιού σε καθημερινή βάση» λένε οι ντόπιες. Και πράγματι, αυτό είναι που κάνει την Αμμουλιανή αυθεντική: η περιποίηση των επισκεπτών από τους επαγγελματίες του νησιού σαν να πρόκειται για φίλους που σμίγουν ξανά και ξανά.
Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες και Πολωνοί εκπρόσωποι Τύπου παρακολουθούν το μαγικό τρόπο με τον οποίο οι μεσογειακοί λαοί δημιουργούν με εξωστρέφεια, προσθέτοντας μεγάλες δόσεις χαράς και φιλότιμου σε κάθε δραστηριότητα. «Είναι κοινό μας γνώρισμα» λένε οι Ιταλοί του νότου. «Η Μεσόγειος που μας κυκλώνει ορίζει τη συμπεριφορά και τις συνήθειες. Χαρακτηρίζει τη διατροφή και τον τρόπο της ανέμελης ζωής μας».

Και κάπως έτσι το KOUZINA καλωσόρισε την εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης με τίτλο «η μεσογειακή κουζίνα», η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κροατική κουζίνα.
Συνεχίζεται…

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.