Τί μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή!

0

…γιατί οι ελληνικές αυλές αποτελούν ό,τι πιο αληθινό υπάρχει στις καθημερινές συνήθειες. Αποτυπώνουν πλήρως τον ελληνικό τρόπο ζωής και διαμορφώνουν τη σχέση της κοινότητας. Σε αυτές συγκεντρώνονται οι παρέες για τον πρωινό καφέ, για τη μαντεψιά του μέλλοντος στο κατακάθι του, για τα νέα της ημέρας, για το μεσημεριανό τσίπουρο, αλλά και για το βραδινό – μετά μουσικής – τσιμπούσι! Σε αυτές καλλιεργούνται ζαρζαβάτια, φτιάχνονται γλυκά και ψήνονται κοψίδια ή θαλασσινά, ζυμώνονται πίτες και μπουρέκια, στήνονται γλέντια τρικούβερτα, γιορτάζονται οι χαρές και οι γάμοι!

Και τί δε γίνεται στις ελληνικές πράσινες ή λουλουδιασμένες αυλές το καλοκαίρι!
Όλα όσα μπορείτε και δεν μπορείτε να φανταστείτε!

Γι’ αυτό και το KOUZINA αφιέρωσε μεγάλο τμήμα των παράλληλων δραστηριοτήτων του «στο τί μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή», το οποίο συνθέτει την πιο αυθεντική βιωματική εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Ανατολική Χαλκιδική.

Σε μια τέτοια νοικοκυρεμένη αυλή – στους λόφους της Ουρανούπολης – φιλοξενηθήκαμε παρέα με Κύπριους εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου KOUZINA trip, για να δοκιμάσουμε μικρασιάτικα εδέσματα και να ακούσουμε ιστορίες του χθες και του αύριο.

Φάγαμε υπέροχα σπιτικά ντολμαδάκια γεμισμένα με ρύζι και μυρωδικά, τυλιγμένα σε φύλλο από το αμπέλι της αυλής!

Τιμήσαμε δεόντως τον πεντανόστιμο μουσακά, φτιαγμένο με μελιτζάνες και πατάτες από το μποστάνι της!

Βουτήξαμε ζεστό ψωμί στο ελαιόλαδο της πολύχρωμης χωριάτικης σαλάτας, έχοντας κατά νου ότι και αυτό αποτελεί παραγωγή του ελαιώνα της!

Δοκιμάσαμε το συνδυασμό γύρης και ντομάτας!

ήπιαμε τσίπουρο αγιορείτικο,
απολαύσαμε τη θέα στον αθωνικό κόλπο και στον Πύργο της Ουρανούπολης,
μιλήσαμε για ιστορίες της κυρίας Loch και των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας όπως μας τις διηγήθηκαν όσοι τις άκουσαν από τις Μικρασιάτισσες γιαγιάδες
…και αποχωρήσαμε γεμάτοι από την ανθρώπινη και απλόχερη φιλοξενία που «τύλιξε» κάθε μας κύτταρο.

Ευχαριστούμε Ουρανούπολη!
Ραντεβού το επόμενο KOUZINA διήμερο στην παρουσίαση της μεσογειακής κροατικής κουζίνας (31.7.20 & 1.8.20)

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.