Το χειμώνα

winter (1)Ελάτε και το χειμώνα, αφού η περιοχή αποτελεί ιδανικό και ολοκληρωμένο χειμερινό προορισμό διακοπών:  εξερευνητικές περιηγήσεις, ιππασία, μαθήματα μελισσοκομίας, τυροκομίας, συλλογή μανιταριών από τους ξακουστούς μανιταρότοπους του βουνού και καρπών από τα δέντρα του Χολομώντα και του Αριστοτελικού δάσους, εκδρομές στη φύση, χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, διαμονή σε μακεδονίτικα καταλύματα αποτελούν ενδεικτικές «τουριστικές εμπειρίες» του ορεινού όγκου.

Ο αγροτουρισμός στην περιοχή αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ σήμερα στην περιοχή της Αρναίας υπάρχουν είκοσι (20) μακεδονίτικοι ξενώνες που διαθέτουν περίπου εκατό (100) κλίνες. Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης με τη μοναδική αρχιτεκτονική και μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις γιορτές που διοργανώνουν οι κάτοικοι, για να τιμήσουν τη γη, τη φύση και τα προϊόντα της : του τσίπουρου, του κρασιού, του μελιού, του ελάτου! Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα : είναι βγαλμένες από την παράδοση και τα χρόνια.

Μπείτε στα χωριά και ψωνίστε από τους συνεταιρισμούς ή τα παραδοσιακά καταστήματα, παράγοντας αγνά εδέσματα και βιολογικά προϊόντα, ενώ στα λαογραφικά μουσεία της Αρναίας, της Αμμουλιανής, του Στρατωνίου και της Ουρανούπολης  θαυμάστε κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, μοναδικά σε τελειότητα και κατασκευαστική λεπτομέρεια και παρακολουθήστε μαθήματα υφαντικής τέχνης από τις ξακουστές υφάντριες!

Τι άλλο θα κάνετε

Θα περπατήσετε στις περιπατητικές διαδρομές του Αριστοτελικού Βουνού, του Χολομώντα, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής. Αν όμως προτιμάτε να νοικιάσετε ποδήλατο, τότε θα το ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο, αφού θα περιπλανηθείτε στα όμορφα φυσικά τοπία ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα!

Θα επισκεφθείτε παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή της Αρναίας, θα χαθείτε σε λιθόστρωτα σοκάκια, θα ταξιδέψετε στο παρελθόν επισκεπτόμενοι τα λαογραφικά μουσεία της Αρναίας και της Αμμουλιανής και θα καταλήξετε στους πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες που μένουν ανοικτοί το χειμώνα και σας περιμένουν!

Θα ξεναγηθείτε στα 12 προσκυνηματικά (εκτός Αγίου Όρους) μνημεία μας  ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές : 

 1. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Ζέπκου ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι
 2. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Κάστρο Ιερισσού
 3. Την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία
 4. Την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ολυμπιάδα
 5. Τη Μονή Ζυγού λίγα μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη
 6. Την Παναγία Σπηλαιώτισσα στα Στάγειρα
 7. Τον Άγιο Νικόλαο του Βουνού στο Στρατώνι
 8. Το Βυζαντινό Πύργο του Γοματίου
 9. Τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου στην Αρναία
 10. Τον Πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη
 11. Το Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας
 12. Το Μετόχι Χιλανδαρίου ανάμεσα στο Στρατώνι και στην Ιερισσό

Φυσικά (εάν είστε άνδρας) θα επισκεφθείτε και το Άγιον Όρος με τα 20 μοναστήρια, τις σκήτες, τα κελιά, τους θησαυρούς, τις βιβλιοθήκες, τα κειμήλια…..

Θα πιείτε μπόλικο κρασί και τσίπουρο στα οινοποιεία μας, τα δύο από τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αρναίας και τα υπόλοιπα στο Άγιον Όρος. Αμέσως μετά μπορείτε να επισκεφθείτε και τα παραδοσιακά τυροκομεία μας, θα μαζέψετε κι εσείς τις ελιές στους καρποφόρους ελαιώνες μας ή παρακολουθήστε τη διαδικασία παραγωγής μελιού! Προμηθευτείτε γνήσια, αγνά, βιολογικά προϊόντα και νιώστε τη διαφορά!

Θα φάτε καλά και θα δοκιμάσετε γεύσεις από τη μεγάλη γαστρονομική μας ποικιλία σε βουνό κα θάλασσα!

Θα γιορτάσετε στα δεκάδες λαϊκά πανηγύρια και στις γιορτές μας!

Θα επισκεφθείτε τα αρχαία Στάγειρα (την πόλη που γέννησε το μεγαλύτερο φιλόσοφο της ελληνικής ιστορίας, τον Αριστοτέλη), αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μας μνημεία / μουσεία!

Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων, η περιοχή του Άθω στολίσθηκε, φωτίσθηκε και ντύθηκε γιορτινά, προκειμένου να υποδεχθεί τους πελάτες σας. Οι δραστηριότητες που προτείνονται είναι πολλές και συνοψίζονται σε ένα πλήρες τουριστικό πακέτο, το οποίο ακολουθεί, μαζί με ειδικές τιμές από τα ξενοδοχεία μας.

Χριστούγεννα στην σκιά του Άθωνα και του Αριστοτελικού Βουνού, 22 – 27 Δεκεμβρίου

22 Δεκεμβρίου

Άφιξη

23 Δεκεμβρίου

Ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη και του Μεγαλέξανδρου

Μετά το πρωινό επισκεφθείτε τα αρχαία Στάγειρα, το γενέθλιο τόπο του φιλόσοφου Αριστοτέλη – δάσκαλου του Μεγαλέξανδρου. Περπατήστε γύρω από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα φυτά του Αριστοτελικού Βουνού, το οποίο είναι προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 και επισκεφθείτε το Άλσος του Αριστοτέλη, το μοναδικό θεματικό της Χαλκιδικής.

Γευματίστε στην Αρναία, όπου στο restaurant Μπακατσιάνος θα απολαύσετε ένα αυθεντικό χριστουγεννιάτικο menu!

24 Δεκεμβρίου

Παραμυθένια Χριστούγεννα!

Μετά το πρωινό απολαύστε ώρες χαλάρωσης, ακούγοντας τα κάλαντα στους δρόμους και στα café της περιοχής, ενώ το μεσημέρι επισκεφθείτε το Athos Bar Restaurant, για να απολαύσετε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο cocktail.

Το απόγευμα θα ακολουθήστε ένα Eat, Guide & Walk πρόγραμμα στην ορεινή περιοχή της Αρναίας, η οποία αποτελεί την πιο παραδοσιακή πόλη της Χαλκιδικής. Η Αρναίαείναι φημισμένη για τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της γι αυτό ξεκινήστε την ξενάγησή σας με μια βόλτα στον παραδοσιακό ιστό και στη συνέχεια επισκεφθείτε τον Ιερό Μητροπολιτικό Αγίου Στεφάνου, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο της Ελλάδας όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν ιερά μυστήρια και ταυτόχρονα να θαυμάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ακριβώς κάτω από τα πόδια τους – εκεί που το γυάλινο δάπεδο χωρίζει το ναό από τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο υφαντικής τέχνης και θα γευθείτε σπάνιες ποικιλίες βιολογικού μελιού στα Georgakas Honey Stores. Πριν το δείπνο σας θα βολτάρετε στο χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο και στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το βράδυ θα δειπνήσετε καθαυτό «χριστουγεννιάτικα» στο restaurant Μπακατσιάνος και στη συνέχεια θα μεταβείτε στην κεντρική, πετρόκτιστη πλατεία, όπου κάθε χρόνο κόβεται ένα τεράστιο «χριστόψωμο» (μέρος των τοπικών εθίμων) και προσφέρεται στους επισκέπτες. Παραδοσιακά κάλαντα, χορωδίες, χριστουγεννιάτικα φαναράκια, μελωδίες της γιορτής και της χαράς, θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, θα σας κάνουν να νιώσουμε αληθινά Χριστούγεννα και να ξαναγίνετε – έστω και για λίγο – πάλι παιδιά!

Αργά το βράδυ θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο.

25 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα στο Στρατώνι

Μετά το πρωινό θα επισκεφθείτε την Παραμυθοχώρα στο Στρατώνι. Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό, με νεράιδες, μάγισσες και ξωτικά σας περιμένει για να σας κάνει να ονειρευθείτε και να ζήσετε παραμυθένια Χριστούγεννα. Στο σπίτι του Αη Βασίλη θα δοκιμάσετε σπιτικά γλυκά, ενώ το τραινάκι «μιας άλλης εποχής» θα σας βολτάρει στο χωριό!

Το μεσημέρι θα γευματίσετε στo Restaurant Λεμονιάδης, που επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως ενός από τα καλύτερα restaurants της χώρας, θα σας προσφέρουν ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο menu, εμπνευσμένο από την πλούσια τοπική παραγωγή.

Αργότερα θα επισκεφθείτε τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους και τη Μονή Ζυγού. Η Μονή Ζυγού αποτελεί το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που μπορούν να επισκεφθούν γυναίκες, βρισκόμενο σήμερα στο στάδιο της ανασκαφής μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα της μοναστικής πολιτείας!

Αργά το απόγευμα θα επιστρέψετε στο ξενοδοχείο.

26 Δεκεμβρίου

Γλέντι και γιορτή

Μετά το πρωινό θα κατευθυνθείτε προς το Στανό, για να γιορτάσετε μαζί με τους κατοίκους του χωριού την περίφημη «Γουρουνοχαρά». Δεκάδες κιλά σπιτικά λουκάνικα και κοψίδια, άφθονο κόκκινο κρασί και δυνατό τσίπουρο ψήνονται στην κεντρική πλατεία, «τσικνίζοντας» την ατμόσφαιρα και προσφέροντας στους εκατοντάδες επισκέπτες στιγμές απίστευτης γευστικής απόλαυσης. Η γιορτή συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα με πολύ χορό και τραγούδι υπό τους ήχους ντόπιας λαϊκής ορχήστρας.

Και μετά την πιο κεφάτη γιορτή των Χριστουγέννων θα μεταβείτε για να δειπνήσουμε στο Restaurant Γεύση, όπου θα σας προσφερθεί βιολογικό χριστουγεννιάτικο menu της αθωνικής υπαίθρου – παραγωγή της φάρμας και θα παρακολουθήσετε μάθημα μαγειρικής: θα δείτε πώς φτιάχνεται το ζυμωτό χριστόψωμο και η παραδοσιακή βασιλόπιτα!

Αργά το απόγευμα θα επιστρέψετε στο ξενοδοχείο.

27 Δεκεμβρίου

«Eat & Drink» στην περιοχή του Άθω και στις πλαγιές του Χολομώντα

Μετά το πρωινό οι άνδρες μπορούν να επισκεφθούν αμπελώνες μέσα στο Άγιον Όρος, όπου σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων και σε υψόμετρο 250 μέτρων, καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο αμπέλια στις πλαγιές γύρω από το Μετόχι Χρωμίτσα της ιεράς μονής του Αγίου Παντελεήμονα. Θα ξεναγηθούν στους ευλογημένους αμπελώνες, θα δοκιμάσουν το ευωδιαστό κρασί και θα ενημερωθούν λεπτομερώς για τη διαδικασία παραγωγής του.

 

Πού θα μείνετε

Θα μείνετε σε κάποιο από τα υπέροχα καταλύματα που μένουν ανοιχτά το χειμώνα:

Πού θα φάτε

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.