Η Μεγάλη Παναγία

Μεγάλη Παναγία (προηγούμενο όνομα Ρεβενίκια) είναι κωμόπολη της Χαλκιδικής η οποία βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χτίκελα, μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους, σε απόσταση 16 χλμ. από τη θάλασσα. Η απόστασή της από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι περίπου 80 χιλιόμετρα και από την Αρναία 12 χιλιόμετρα. Αποτελεί την έδρα του δήμου Παναγίας. Οι κάτοικοι εργάζονται σε μεταλλωρυχεία και ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 2.727 κατοίκων.

Το χωριό ονομάστηκε έτσι από την παράδοση που μιλά για ένα όραμα που είδε μια γιαγιά. Στο όραμα είδε μια μαυροφορεμένη γυναίκα που της υπέδειξε να αναφέρει στους προύχοντες του χωριού να σκάψουν σε ένα συγκεκριμμένο χώρο.Η γιαγιά φοβήθηκε να το αναφέρει για να μην την περιγελάσουν.Το όνειρο επαναλήφτηκε και δεύτερη και τρίτη φορά.Όταν το ανέφερε, οι προύχοντες του χωριού την κορόιδεψαν κατ’αρχήν αλλά μετά το θανατικό που έπεσε στα ζώα τους φοβήθηκαν, έσκαψαν και βρήκαν θαμμένη μία εικόνα της.

Μετά την ανακάλυψη στο σημείο εκείνο χτίστηκε το Ιερό Προσκύνημα το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η εικόνα εκλάπη πριν πολλά χρόνια.

Η Μεγάλη Παναγία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Μαδεμοχωρίων, ή κατά άλλους του Κοινού του Μαδεμίου, συνεταιρισμού που υπήρξε στηΧαλκιδική από την Τουρκοκρατία και αποτελούσε μορφή συνεταιρισμού εργατών στο Μαντέμ λάκο, Μεταλλείων Κασσάνδρας. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Θεόδωρος Αγγέλου.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.